La covid-19 ha provocat la irrupció de nous mercats i productes, com ara les mascaretes i els gels hidroalcohòlics. També ha impulsat la demanda d’uns aparells que, fins ara, passaven força desapercebuts i que, de mica en mica, es va obrint camí. Empreses i particulars comencen a adquirir purificadors d’aire amb la intenció de netejar l’ambient i oferir espais tancats segurs. Però, són realment efectius?

Una ràpida recerca per internet mostra com han proliferat empreses, algunes especialitzades, i ofertes relacionades amb els purificadors. “És un producte que abans es venia de tant en tant i ara es ven molt millor“, explica el botiguer Joan Navalón. “Crèiem que en vendríem més, però comparat amb l’any passat per aquestes dates, han pujat un 25 % les vendes. Aquest any els fabricants han fet més gamma o han posat al catàleg més producte que l’any passat”, afegeix un altre botiguer, Àlex Juez.

Un complement protector més

Més enllà dels sistemes emprats per empreses, els purificadors més buscats en l’àmbit domèstic se solen acostar als 200 euros. Els busquen persones que passen molt de temps a casa, sovint teletreballant.

En els darrers mesos, l’interès se centra sobretot en el fet que portin filtres d’alta eficiència HEPA, que poden capturar més del 99 % de les micropartícules. “Són filtres capaços de retenir una quantitat de partícules elevada i a més d’una mida molt petita. Si en una habitació entra càrrega viral, el purificador alguna cosa faria, però evidentment sempre amb el complement de la ventilació –afirma Òscar Ribé, professor del Departament de Màquines i Motors Tèrmics de la UPC–.

La renovació d’aire és el mètode més important. Si vol afegir mesures addicionals com el purificafor, o la radiació ultraviolada, etc., perfecte, però sempre com a complement, no com a substitutori a la renovació de l’aire“. Per aquest raó cal recordar que els purificadors són un complement més, no pas una garantia en si mateixos d’ambient lliure de covid-19.