S’acosten les festes i les famílies encara tenen molts dubtes sobre com seran i què es podrà fer i què no. Una de les preguntes que es fa molta gent és com es controlarà el compliment de les restriccions i les recomanacions que s’han fet de cara a Nadal i si la policia pot entrar a casa nostra, en cas que superem el límit de 10 persones a taula.

‘reset’

L’advocat Marc Molins assegura que els agents dels cossos i les forces de seguretat no poden entrar als domicilis particulars, si no es produeix alguna altra circumstància que ho justifiqui. En declaracions al programa ‘reset’, de betevé, l’expert en Dret Penal ha afirmat que “en cap cas l’estat d’alarma permet limitar o retallar un dret fonamental com és el de la inviolabilitat del domicili“.

L’estat d’alarma no permet en cap cas limitar el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili.
Marc Molins, advocat penalista

Segons Molins, aquest dret “només es pot trencar en supòsits en què s’estigui investigant un fet penal, quan hi hagi autorització judicial, quan el titular de l’habitatge permeti l’accés o quan hi hagi un delicte de caràcter flagrant“. I “una eventual infracció de les normes de seguretat i higiene col·lectiva que se’ns imposen només consumaria un il·lícit administratiu“.

Guia de Nadal i covid

Molts recursos a les sancions

Tot i això, l’advocat adverteix que “el fet que no puguin entrar al domicili no vol dir que no puguin generar proves suficients com per sancionar al titular de l’habitatge que està incomplint aquesta norma”. Segons Molins, es poden buscar “proves alternatives”, com “el contacte audiovisual o auditiu” o el testimoni dels veïns.

Per tant, l’expert en Dret Penal recorda que “la sanció administrativa és molt complexa formalment” i ha de tenir “moltes garanties“, la qual cosa, afegeix, “no sempre fa senzill el seu cobrament“. Per tot plegat, Marc Molins explica que “estem veient molts recursos contra les sancions administratives que ocasionalment prosperen i que provoquen la revocació de la sanció“.

La policia “no arriba a tot arreu”

De la seva banda, la cap de guàrdia de Protecció Civil, Rosa Mata, fa una crida a “l’autoresponsabilitat personal“. També en declaracions a ‘reset’ ha admès que “és evident que la policia no pot arribar a tot arreu i ara menys que mai”.

En aquest sentit, Mata creu que “la ciutadania ja pot tenir prou informació per autoprotegir-se, per aplicar-se aquestes mesures i triar fins a on es vol arriscar“. I insisteix en la necessitat de tenir en compte la “responsabilitat” i el “respecte envers els altres“.