De cara a la fase 2 de la desescalada, el restaurant El Mordisco es prepara per tornar a l’activitat amb la màxima seguretat possible. Per això, la seva propietària, Rosa Esteva, ha apostat per l’última tecnologia i hi instal·larà un dispositiu que filtrarà l’aire del local. Els seus creadors afirmen que aquest mecanisme pioner reté el 99,97 % de les partícules i aconsegueix un ambient net, sense bacteris ni virus, inclòs el SARS-CoV-2, el virus causant de la covid-19.

 

Què és l’UAP-V?

El dispositiu, que s’anomena UAP-V, ha estat creat per la “start-up” barcelonina Urban Air Purifier.  Aquest artefacte va ser concebut inicialment per filtrar gasos i reduir la contaminació de les ciutats i ara l’empresa tecnològica l’ha adaptat a la crisi sanitària provocada per la covid-19. El model que es posarà al restaurant del passatge de la Concepció es diu UAP 2000-V. En una hora pot netejar tot l’aire del local i, a més, té una pantalla digital que mostra la qualitat de l’aire a temps real i permet mostrar missatges al públic.

 

La seva particularitat és que, gràcies a un nou filtre HEPA i a l’esterilització amb làmpades ultravioleta UV-C d’ona curta, s’anul·la l’activitat dels microbis retinguts en els filtres de l’UAP. Això garanteix que tot  l’aire que surt expulsat del dispositiu està net de bacteris o virus. L’UAP-V, a més, captura altres gasos i partícules contaminants que causen malalties pulmonars i cardíaques. Aquesta proposta d’Urban Air Purifier és fruit de cinc anys d’investigació amb universitats com la UPC, la UB i la Jaume I de Castelló, i centres tecnològics com Eurecat i CIEMAT. Altres llocs de Barcelona on hi ha instal·lat aquest dispositiu són el vestíbul de l’Hospital Clínic, el Centre Comercial Glòries (que en té cinc) i un concessionari de cotxes.