Els límits de la llibertat d'expressió a les xarxes socials estan al punt de mira. El motius més recents són els insults que alguns usuaris van fer contra la política Isabel Carrasco, assassinada la setmana passada, i els 17.500 missatges antisemites que es van publicar diumenge arran de la victòria del Maccabi de Tel Aviv a la Final Four de bàsquet. De fet. aquest matí una desena d'associacions jueves de Catalunya han presentat una denúncia a la Fiscalia perquè identifiqui els 17.500 usuaris, la majoria amb pseudònims, que van penjar o bé retuitejar expressions contra la comunitat jueva. TONI FLORIDO, president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel "Aquest esclat ha sigut tan horrorós i espectacular i gran que enteníem que no ho podíem deixar passar. La societat no pot veure amb naturalitat el discurs de l'odi, que és el que ha passat." URIEL BENGUIGUI president de la Comunitat Israeliana de Barcelona "Esto no es contra ningún club de fútbol o de basquet ni contra ningún grupo de seguidores de ningún club de futbol ni de basquet sino que es contra el club de los odiadores, que es el club de los antisemitats a quienes estamos denunciando." El ministre de l'Interior ha celebrat que aquestes associacions hagin portat els comentaris racistes davant de la fiscalia i ha assegurat que la policia hi actuarà. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior "Yo me alegro de que haya esas denuncias porque eso nos permitirá que la policía y que la guardia civil actúen para limpiar la red de personas que actúan de forma delictiva incitando al odio, al racismo, a la xenofobia, al maltrato, etc. Lo que es delito es delito con independencia del medio en el que se produzca el delito." De moment, i així es fa constar a la demanda, ja han identificat cinc persones que, amb noms i cognoms, van fer alguns d'aquests comentaris antisemites.

La Comunitat Israeliana de Barcelona, la Comunitat Jueva Bet Shalom, la Comunitat Jueva Atid de Catalunya, Bna’i B’rith Barcelona, l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, l’Associació de Relacions Culturals Catalunya – Israel i el col·lectiu Israel a Catalunya han presentat la denúncia davant de la Fiscalia Provincial de Barcelona. La querella, que es dirigeix a la Fiscalia General de l’Estat, denuncia cinc usuaris de la xarxa social Twitter que van publicar comentaris antisemites després de la victòria del Maccabi de Tel-Aviv en la Final Four de l’Eurolliga de bàsquet davant del Reial Madrid. També demanen que s’investiguin 17.000 perfils que van retuitejar aquests missatges.

Les entitats jueves denuncien que la majoria de piulades eren apologies de l’Holocaust. Fins i tot, asseguren que després del partit de diumenge al vespre, l’expressió “putos jueus” es va convertir en tendència a Twitter. Per això, acusen els usuaris que van publicar els missatges d’un delicte d’incitació a l’odi racial i la discriminació, recollit en el Codi penal.

La comunitat israeliana lamenta que Espanya és “el tercer país més antisemita”. Per això, no veuen els tuits de diumenge passat com un fet puntual sinó un símptoma de “l’antisemitisme flagrant” que existeix en la societat.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ja ha respost a aquesta denúncia. Ha afirmat que aquesta querella permetrà a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil “netejar la xarxa” de missatges que inciten a l’odi, la xenofòbia i el racisme.

La victòria del Maccabi, el detonant

Els missatges es van publicar després que el Maccabi de Tel-Aviv s’emportés la sisena Eurolliga diumenge passat. L’equip israelià va guanyar per 86 a 96 el Reial Madrid en un partit força ajustat que no es va decidir fins a la pròrroga.