Com si es tractés d'un cercatresors, aquest aparell de radiofreqüència permet localitzar qualsevol servei soterrat com un cable elèctric o una canonada d'aigua. La pantalla del dispositiu indica la situació del cablejat i orienta l'operari amb unes fletxes i una brúixola. L'equip també detecta la profunditat a què es troba l'element. JAIME LÓPEZ, tècnic d'Endesa del Barcelonès "Podemos detectar tuberías en toda su longitud o si por ejemplo tenemos algún corte, podemos detectar averías. Ganamos seguridad de cara a que cuando se hacen las canalizaciones se disminuye el riesgo de poder picar un cable." I, per tant, també guanyen en eficiència i rapidesa a l'hora de resoldre incidències. Des de 2007 Endesa ja disposava de detectors, però només permetien analitzar la xarxa elèctrica. Ara, els nous són capaços de diferenciar entre cablejat elèctric, de telefonia o fibra òptica, així com canonades d'aigua o de gas. Els tres dispositius s'utilitzen al Barcelonès, on el 97% dels serveis estan soterrats. La idea de la companyia és expandir el sistema a la resta de capitals de província catalanes però, de moment, no hi ha calendari previst. Cada detector costa 6.000 euros.

Es tracta d’unes eines d’última generació molt eficaces per detectar cables instal·lats sota terra, com a pas previ a la realització d’algun tipus de treball de manteniment o de reparació de la línia que pugui veure’s afectada per una incidència. Concretament, són tres els dispositius adquirits per Endesa i que s’utilitzaran, sempre que es pugui, quan el requeriment es faci dins l’àmbit del Barcelonès. El cost total és de 18.000 euros, 6.000 per equip.

Amb aquests ja són set els aparells de detecció de cablejat no visible que té la companyia. La novetat, en aquest cas, és la precisió del 97,5% i la capacitat de reconèixer no només la situació de la xarxa elèctrica, sinó també la d’altres serveis com el gas, l’aigua, la fibra òptica o la telefonia. El tècnic d’Endesa a la zona, Jaime López, ha destacat que així “es redueix el risc de picar un cable quan es facin canalitzacions”. A banda d’utilitzar aquest sistema quan s’ha de fer una reparació, els detectors els seran útils quan s’urbanitzi una zona nova. “Després d’unes obres a la vorera o a la calçada, les cotes del cablejat canvien i ens compliquen la feina“, detalla López, i afegeix que un dels avantatges és “no haver de tallar els subministrament als veïns”, si més no amb tanta freqüència.

Els tres dispositius s’utilitzen al Barcelonès, on el 97% dels serveis estan soterrats. La idea de la companyia és expandir el sistema a la resta de capitals de província catalanes però, de moment, no hi ha calendari previst.