L’alcaldessa, Ada Colau, i el director general de la Fundació Bancària la Caixa, Jaume Giró, han signat un conveni de col·laboració pel qual l’entitat aportarà un milió d’euros al Pla Barcelona ciència fins al 2021. Una part d’aquesta quantitat, 400.000 euros, anirà destinada a noves subvencions que obrirà l’Ajuntament per finançar projectes d’investigació científica en els àmbits de qualitat de vida i envelliment i la mobilitat i el medi ambient.
El consistori convocarà aquesta nova línia d’ajudes al març i també durant el 2020, amb una quantitat total d’un milió d’euros, dels quals la Fundació la Caixa aportarà 400.000. És la primera vegada que un ajuntament obre una convocatòria de subvencions per a projectes de ciència. En la signatura del conveni, l’alcaldessa ha destacat que es tracta d’una “estratègia de ciutat” tenint en compte l’ecosistema científic i d’investigació que ja té Barcelona.
Investigació i participació ciutadana
De tota l’aportació que farà la Fundació la Caixa, els 600.000 euros restants es destinaran durant els propers tres anys a la creació de La Caixa Living Lab, un laboratori d’investigació i participació ciutadana que vol recollir l’opinió de la ciutadania sobre aspectes científics. Les activitats d’aquest laboratori es faran al CosmoCaixa i al Centre d’Innovació Urbana Ca l’Alier, al Poblenou, i a la Fabra i Coats. En tot plegat hi participaran també la Fundació IrsiCaixa i la Fundació ISGlobal.
Jaume Giró ha celebrat l’aposta de l’Ajuntament en ciència, coneixement i recerca “en uns moments difícils”, i ha assegurat que “Barcelona és en el camí de ser un centre de referència en recerca”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que no renunciarà a fer diplomàcia perquè Barcelona sigui declarada “capital científica de l’estat”. Per apropar la ciència a la ciutadania, del 7 a l’11 de febrer, s’organitzarà la primera Biennal Ciutat i Ciència.