And the winner is Barcelona! És el moment en què Barcelona s'ha convertit en l'iCapital d'Europa, la capital de la innovació del continent. Un guardó que s'ha concedit a la ciutat per haver estat capaç, segons la Comissió Europea, d'utilitzar les noves tecnologies per millorar la vida dels ciutadans. Barcelona competia amb 58 ciutats més, entre les quals les dues finalistes, Grenoble i Groningen. "Al segle XXI Barcelona vol inspirar una nova economia d'innovació urbana basada en la tecnologia mòbil i les 'smart cites'" L'objectiu de l'Ajuntament de convertir Barcelona en una cuitat intel·ligent és palpable en diverses proves pilot que s'han posat en marxa. A la part central de l'avinguda de Josep Tarradellas, per exemple, l'enllumenat és capaç d'augmentar de potència quan detecta la presència de vianants. I al Born s'hi han instal·lat una quinzena de contenidors que informen a distància quan estan plens. Una altra prova pilot, en aquest cas del servei de teleassitència, permet localitzar els usuaris amb tecnologia GPS i GSM quan són fora de casa. El consistori també pretén aplicar progressivament la tecnologia al transport públic. Ja se n'han vist alguns possibles exemples, com aquesta marquesina que comptabiltza les persones que esperen l'autobús. El premi de la Comissió Europea està dotat amb 500.000 euros. En gran part s'utilitzaran a desenvolupar un software, anomenat City-OS, per gestionar des d'una única plataforma totes les dades de la ciutat de manera que es puguin fer simulacions i preveure situacions d'emergència.

Barcelona s’ha disputat la distinció de capital europea de la innovació amb dues finalistes més, Grenoble (França) i Groningen (els Països Baixos). El jurat s’ha decantat finalment cap a la candidatura barcelonina per com ha introduït les noves tecnologies “per apropar la ciutat als ciutadans”. Després de recollir el guardó, l’alcalde, Xavier Trias, s’ha reafirmat en l’aposta per convertir Barcelona en una “smart city”.

[Foto: Ajuntament de Barcelona]

El premi iCapital està dotat amb 500.000 euros. El 60% d’aquesta quantitat servirà per desenvolupar el sistema operatiu City-OS. Aquest software ha de permetre a l’Ajuntament tractar dades del funcionament de la ciutat d’una manera ràpida i eficaç. El 35% del premi es destinarà a crear un espai d’innovació a l’Smart City Expo.