La telefonia mòbil i disposar d’una xarxa Wi-Fi pública són dos aspectes de l’ADN de les “smart cites”, això sí, també comporten més ones electromagnètiques a l’ambient. Wave Control dissenya i fabrica a Barcelona uns sensors que mesuren el nivell de les emissions. En total, n’han instal·lat uns 350 a tot Catalunya i, concretament, una dotzena a la ciutat.

Els aparells recullen informació de les ones generades per antenes de telefonia mòbil i Wi-Fi, línies d’alta tensió i de repetidors com la torre de Collserola. Els ciutadans poden consultar aquestes dades sobre un mapa a través d’una pàgina web de la Generalitat i poden comprovar si se superen els límits de radiacions. L’empresa ha vingut a l’Smart City Expo a buscar contactes per exportar els sensors. De moment, ja han arribat a països de Sud-amèrica, com el Brasil i Colòmbia.

Uns altres tipus de sensors són cabdals en la tasca d’Urbiotica. L’empresa va provar al 22@ els “contenidors intel·ligents”. Un sensor emet un avís quan detecta que és necessari buidar un contenidor. Asseguren que s’estan obtenint bons resultats per millorar l’eficiència. Aquest sistema també s’ha implantat a Figueres.

La mateixa empresa ha instal·lat una prova pilot de gestió de les places d’aparcament al  Born. En aquest cas, els conductors poden consultar a través d’una aplicació on poden trobar lloc. Urbiotica també mesura la qualitat de l’aire a la ciutat.

Effilogics ha aplicat des de fa un any tecnologia pròpia de les ciutats intel·ligents situat a al Campus Nord de la UPC, per millorar-ne l’eficiència energètica. Un dels primers canvis que es va aplicar va ser regular el sistema de climatització perquè s’apagui a les 23 h i es torni a engegar a les 6 h. Anteriorment, es mantenia en funcionament durant tota la nit. Això ha comportat un estalvi del 10% en consum energètic.

La llum que reben les oficines, tant des de l’exterior com artificialment, també està monitoritzada. Tot i això, encara no s’ajusta l’ús de la llum elèctrica en funció de la claror natural. Effilogics també ha monitoritzat les habitacions d’un hotel de Sitges.

Matèria Verda és una consultoria de paisatgística, és a dir, assessora administracions i clients sobre la gestió d’àrees verdes. L’empresa participa en el projecte de reurbanització dels entorns de l’estació de la Sagrera. La funció que té inclou seleccionar plantes que requereixin menys manteniment. Una prova que les ciutats intel·ligents no s’aixequen només a còpia de bits és la jardineria vertical, ja que cobrint de vegetació els edificis es pot estalviar en aire condicionat.

Una de les aplicacions barcelonines que es va presentar en el  Mobile World Congress passat torna al recinte firal de la Gran Via convertida en realitat, On the bus. Es tracta d’una aplicació 100% accessible per a persones amb discapacitat que les guia per la xarxa de transport públic. El mes de setembre va acabar el període de proves i actualment ja està disponible al Canadà i Nova Zelanda. L’apliació ha estrenat una versió que inclou una xarxa social per posar en contacte els usuaris. D’aquí a sis mesos també estarà disponible la versió per a dispositius Apple.