Antifaç, bastó, i cadires de rodes. Amb aquest equipament, 70 estudiants d'Arquitectura de la Politècnica han analitzat aquesta tarda el grau d'accessibilitat d'alguns dels carrers principals del Born. Amb els consells de la professora i dels integrants de la Comissió de Persones amb Discapacitat del Casc Antic, els estudiants han viscut "in situ" com és moure's per Sant Pere. LIDIA SERRANO, estudiant d'Arquitectura Tècnica de la UPC "Ara que som aquí a Ciutat Vella, que té tot el paviment molt irregular quan vas amb aquesta cadira, es nota moltíssim vas com fent virolles tota la estona." Una de les barreres principals les trobem en els comerços de la zona, els petits esglaons d'accés a un local es poden convertir en un obstacle insalvable o les rampes, massa empinades, en una solució poc adient. SANDRA BESTRATE, professora de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona "Sense voler hi han persones que intenten fer-ho bé però normalment no busquen un arquitecte, la solució no acostuma a ser la correcta i llavors és pitjor una rampa mal feta que un graó." CLARA SANTAMARIA, tècnica en Discapacitat de l'Ajuntament "Hi ha elements que encara es poden millorar. Com amples de vorera molt estretes que encara queden en carrers antics o les llambordes que hi han carrers on es mantenen i la conservació de les mateixes es una mica deficient." MARC BERMEJO: "I de totes les dades recopilades avui, una de les feines que faran els estudiants és presentar a alguns dels locals de Ciutat Vella unes fitxes per ajudar els comerciants que facin més accesibles els seus locals. Us ha informat des del passeig del Born. Marc Bermejo."

El grup d’estudiants han efectuat la passejada en el marc de l’assignatura Habitatge i cooperació, que la professora especialista en accessibilitat Sandra Bestraten imparteix l’ETSAB. En l’activitat hi han participat també representants de la Comissió de Persones amb Discapacitat del Casc Antic i responsables del districte de Ciutat Vella.

Una vegada analitzades les situacions que aquest treball ha recollit, els mateixos estudiants proposaran solucions als problemes d’accessibilitat als comerciants de la zona. El projecte, anomenat Casc Antic sense barreres (CASBA), té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb mobilitat reduïda de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, una zona de característiques especialment complicades per a aquest col·lectiu. El gener de 2014 el grup de treball comunicarà els resultats obtinguts en un acte divulgatiu i l’estudi es donarà a conèixer als polítics per incidir que puguin prioritzar les actuacions d’accessibilitat apuntades a l’estudi.