Tot i que Barcelona està agermanada amb Tel-Aviv i Gaza des de l’any 1998, el viatge de Trias té per objectiu reforçar els llaços econòmics amb Israel i plantejar noves col·laboracions. Per això, aquest dilluns, l’alcalde de Barcelona i el seu homòleg a Tel-Aviv, Ron Huldai, han signat un acord d’amistat i col·laboració de tres anys de durada per intercanviar experiències en temes que van des de les “smart cities” fins a la protecció ambiental, la preservació de patrimoni o la cultura.

Barcelona és un referent en el camp de les noves tecnologies aplicades a la ciutat, i alhora és seu del Congrés Mundial de Mòbils. Aquesta expertesa és la que vol recollir Tel-Aviv, una ciutat amb centres d’investigació de molt prestigi. Per això, Trias ha convidat l’alcalde d’aquesta ciutat perquè participi en el proper Mobile World Congress, que se celebrarà al febrer.

Haifa és el centre neuràlgic d’Israel pel que fa a indústria i tecnologia. La delegació catalana ha visitat el Technion-Institute of Technology d’Israel, el centre científic i tecnològic més important i més antic del país. El Departament d’Economia i Coneixement i l’Ajuntament de Barcelona han signat un acord amb la institució per facilitar l’intercanvi d’estudiants i docents i els projectes de recerca comuns. La següent escala del trajecte ha estat al centre de recerca d’IBM. L’objectiu de l’alcalde és convèncer la multinacional perquè faci una aposta en “smart cities”.

L’alcalde, Xavier Trias, acompanya una delegació de la Generalitat encapçalada per Artur Mas que pretén establir acords en diferents àmbits, i que també té la finalitat d’apropar-se a la realitat d’un estat que s’ha construït en els últims 70 anys.