És una operació que requereix precisió i que sembla que tingui més punts en comú amb l'enginyeria que no pas amb la construcció. Però es tracta de muntar sis habitatges en aquesta finca del carrer d'Aragó. Per fer-ho possible, aquesta grua gegantina, quatre carrils de circulació tallats, i onze mòduls prefabricats i que en només 12 hores formaran quatre pisos i dos àtics. Després només caldrà fer els darrers treballs, com col·locar-hi el paviment i pintar. La mateixa empresa té cinc obres més en execució a Barcelona. Es dediquen a construir àtics en immobles de l'Eixample que no superen el topall màxim de pisos que marca la normativa. Una de les claus que ho fa possible és la utilització de materials lleugers com l'acer. JOAN ARTÉS, arquitecte i fundador de La Casa por el Tejado "No hi ha cap ciutat a Europa que estigui treballant aquest tema d'aprofitar l'edificiabilitat d'una manera tan sistematitzada. Es pot construir d'una altra manera, i es poden aplicar criteris socials i estètics contemporanis que a la vegada es relacionin bé amb l'entorn." L'aspecte final és similar a aquest: pisos moderns amb una alta qualificació energètica i cobertes enjardinades. Però per poder instal·lar-los cal l'acord unànime de la comunitat de propietaris de la finca. A canvi, l'empresa fa una compensació econòmica als veïns i una rehabilitació integral de l'edifici: façana i espais comuns. ÒSCAR ARTÉS, director comercial "L'experiència ens diu que les comunitats ens reben molt millor quan han de fer unes obres importants a la finca." El projecte va començar fa tres anys, en què s'han dedicat a catalogar més de 2 mil edificis de l'Eixample barceloní.

El principal ideòleg de La Casa por el Tejado és l’arquitecte Joan Artés, que enmig de la crisi del sector immobiliari va apostar per una altra manera de construir des del seu despatx d’arquitectura. Es va fixar en el potencial de l’Eixample barceloní perquè assegura “molts dels edificis centenaris construïts dins del seu traçat permeten la implantació de noves edificacions”.

Aquest projecte segueix la premissa que el procés de creixement de la ciutat ha de començar per esgotar l’edificabilitat romanent que hi ha en aquests finques. Per això, està estudiant les possibilitats de 2.500 immobles. De moment, té 17 obres en execució i 44 més en tramitació. El projecte va néixer el 2012 amb quatre treballadors i actualment ja n’ocupa gairebé 40.

Els propietaris de l’edifici venen el que es coneix com a dret de vol, que permet edificar sobre la coberta existent. Com a contrapartida, l’empresa, a banda d’una compensació econòmica, també s’ocupa de la remodelació de la façana i dels espais comuns de la finca (vestíbul, ascensor i escala).

Edificació sostenible en temps rècord

Els àtics es construeixen a mida en una fàbrica situada a Gijón i es transporten fins a l’obra. Aquí es munten en només 24 hores. Utilitzen estructures d’acer i materials més lleugers que el formigó o els maons de l’obra tradicional. El projecte es completa en tres mesos, incloent-hi l’adequació de la coberta per adaptar-hi el nou habitatge i la rehabilitació.

“Les cases arriben pràcticament acabades, només cal encaixar els mòduls, col·locar paviments i pintar”, explica Artés. Segons el promotor de La Casa por el Tejado, aquests àtics són més sostenibles i ecològics perquè inclouen millores d’aïllament tèrmic i acústic i incorporen sistemes d’estalvi i reutilització d’aigua.