La missió dels robots serà recopilar dades més precises de la xarxa de drenatge barcelonina. Per això, caldrà que incorporin tecnologies d’escàner 3D i sensors per detectar la quantitat de sediments a l’interior de les galeries, obstruccions en les canalitzacions o anomalies estructurals. El projecte preveu poder monitoritzar a distància les inspeccions realitzades pels robots i emmagatzemar la informació obtinguda en una base de dades.

El gran avantatge que suposaran aquests aparells és que podran accedir a canalitzacions on les persones no poden arribar. De fet, dels 1.800 quilòmetres d’extensió del clavegueram de la ciutat, hi ha un 30% de galeries no visitables. Actualment, els treballs d’inspecció i de manteniment del clavegueram els realitzen operaris manualment, amb el risc associat que comporta estar en un espai confinat i les condicions ambientals de temperatura i humitat d’aquest entorn.

El 15 de desembre s’obrirà el termini per presentar possibles dissenys de robots. D’aquest concurs, en sortiran dos finalistes. El projecte s’emmarca en el programa d’innovació de la Unió Europea ECHORD++.