MAUREEN CLARKE, dissenyadora de Batik's Secrets "El mundo de la moda sostenible se trata un poco de volver a nuestra raíces y pensar un poco cómo vivían nuestros abuelos, bisabuelos y antepasados. La felicidad no se hace en tener cosas, sino en poder llevar lo que uno tiene y ser conscientes de lo que uno está consumiendo y no crear más basura." NATÀLIA, representant d'IBID "Últimament és una cosa que per sort està començant a estar bastant de moda, llavors tenim molt bona acollida. La gent està començant a tenir més consciència, tant dels temes ecològics com dels temes humans, perque recordem que sostenible també vol dir comerç just. Jo considero que és el futur, és a dir, no crec que en el futur a mig o llarg plaç existeixi una altra manera ni de vestir-se, ni de treballar, ni de tractar-nos a nosaltres, ni el que ens envolta perque sinó no arribarem gaire lluny." FIONA CAPDEVILA, dissenyadora Del Través "Jo veig que és l'alternativa de futur que tenim, que el model de moda barata feta amb condicions infrahumanes i sobre explotant els recursos naturals no és sostenible." VIRGINA RONDEEL, organitzadora de Bcn Ethical Fashion Fest "Cada vez la gente se entera más de lo que hay detrás de cada prenda, hay muchísima gente que todavía no tiene ni idea. Me parece muy importante acercar la moda sostenible, o la moda ética, al público en general.Yo espero que llegue el día que solamente la moda sea sostenible." DIEGO HEBLING "Creo que es una muy buena iniciativa, todos nosotros tenemos que buscar que los productos sean cada vez más sanos tanto para el consumo." IVANNA "No había tenido contacto anteriormente con este tipo de moda ecológica y la verdad es que bueno cada muestrario es genial, es super bonito, super especial y además ellos te cuentan cómo hacen las cosas. Hay cosas super chulas, super diferentes que es al final lo que propone la moda, cosas diferentes." AMÁLIA MÀRQUEZ i MARIA JOSÉ SALVADOR "Hem vingut aquí a veure realment què s'està fent amb el tema sostenible que realment ens interessa molt. Penso que és el futur i penso que sí que és importantíssim i que tindrà molt de futur. La moda sostenible, primera, aniràs diferent no aniràs com va tothom, aniràs diferent, i a més a més recolzaràs el món de la moda i ajudràs a dignificar aquest ofici."

El festival proposa ser una alternativa de producció de moda en contrapartida al “fast fashion”. Aquest concepte engloba aquelles grans empreses que produeixen grans quantitats de roba amb molta rapidesa i que, consegüentment, venen les seves peces a preus molt baixos.

“Paguem tres euros per una samarreta, però no veiem el que hi ha darrere”, explica Glòria Rosique, del Departament de Comunicació de l’esdeveniment. El festival ha estat una iniciativa de l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona per reunir els dissenyadors i conscienciar el públic de la importància del comerç just en aquest sector.

La moda sostenible reivindica que cal crear una cadena de producció responsable en tots els processos, des de la confecció fins al transport de les peces i els serveis postvenda. “No és lògic que el producte fet a Indonèsia amb materials naturals sigui després transportat a Europa amb una gran despesa de combustible. Tot el procés necessita tenir una coherència“, explica Diego Hebling, un visitant al festival.

Per una altra banda, el Bcn Ethical Fashion Fest també reitera la importància de conscienciar la societat en aquests aspectes. “Cada vegada la gent sap més el que s’amaga darrere una peça de roba, però encara hi ha molta gent desinformada”, explica Virginia Rondeel.

Un dels inconvenients de la moda sostenible, però, és l’elevat preu de la roba, a causa sobretot a la naturalesa dels seus materials. Les matèries primeres acostumen a ser teixits ecològics o orgànics, com ara el bambú, el cotó, la seda, el cànem, sacs de cafè o els materials reciclats.

La dissenyadora Sylvia Calvo presenta en aquest festival l'”up cycling”. “Agafo un sac de cafè i li afegeixo valor donant-hi un altre ús”, diu. Amb aquest material crea bosses de mà, armilles, jaquetes i vestits.

“El món de la moda sostenible mira una mica de tornar a la moda dels nostres orígens i utilitzar recursos primaris i renovar-los”, explica Maureen Clarke. La dissenyadora ha ideat una línia de mocadors emprant l’antiga tècnica “batik” original de les illes d’Indonèsia. Consisteix a encerar amb cera d’abella les zones de la tela que es volen pintar. Després, sobre aquestes zones, es tracen línies amb un punxó anomenat “txanting” que serveix per crear dibuixos autèntics i únics.

Aquesta primera edició del Bcn Ethical Fashion Fest s’ha celebrat al centre Arts Santa Mònica. L’espai s’ha adaptat per a l’ocasió amb estands i senyalitzacions fets amb cartró. I lògicament, tots els recursos emprats durant els dos dies que ha durat el festival han estat ecològics.

Així doncs, la primera jornada ha estat segons l’organitzadora Virginia Rondeel un èxit ja que han assistit entre 1.500 i 2.000 persones a l’acte. Els trenta dissenyadors que han exposat els seus productes han coincidit repetidament en la importància de conscienciar la gent sobre la moda sostenible.