Els objectes que els veïns deixen als punts verds de la ciutat com la roba, els electrodomèstics, els llibres, les joguines o fins i tot els aparells electrònics poden tenir una segona vida. Andròmines recull ordinadors i telèfons mòbils recollits als punts verds per reparar-los, donar-los un nou ús i vendre’ls a la seva botiga perquè siguin reutilitzats. Aquest 2018 en tots els punts verds s’han recollit 376 tones de material informàtic , i 848 quilos han rebut un ús nou.

El projecte d’Andròmines està format per cinc persones que es troben en risc d’exclusió. L’Ajuntament té convenis amb aquesta i altres entitats com Fundació i Treball, Fundació Engrunes i Solidança per tal que els punts verds cedeixin alguns materials i s’utilitzin per a activitats educatives i culturals, o inclús per a posar-los en venda.

Marisa Gliosca, directora tècnica d’Andròmines, explica el procediment de reparació. El personal d’Andròmines recull els objectes dels punts verds i els porta a la nau de reutilització, ubicada a Montcada i Reixac. El material rebut es classifica i el personal tècnic repara els aparells que puguin reutilitzar-se. Un cop posat el producte a punt, aquest ja és apte per posar a la venda la botiga física de l’entitat.

Els objectes recollits dels punts verds poden ser una oportunitat alternativa per fer un regal assequible i solidari, el dia que arribin els Reis d’Orient.

Ordinadors en un punt verd

95.000 tones recollides als punts verds

Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia, destaca la importància dels punts verds a Barcelona. En un any s’han recollit 95.000 tones de residus. D’aquesta quantitat, 107 tones són productes que van a parar a mans de les entitats que els reutilitzen. “Són una estratègia fonamental de l’estratègia de residu zero“, explica Ximeno.

Punt verd de Pedralbes

A Barcelona hi ha 31 punts verds fixos: set de zona i 24 de barri. A més, n’hi ha 97 de mòbils. El comissionat d’Ecologia ha avançat que el 2019 s’instal·laran cinc punts verds fixos més a la ciutat. L’objectiu és que tots els veïns de la ciutat puguin tenir-ne un a prop.

Material provinent d’empreses i el sector públic

A banda dels punts verds, els aparells electrònics que repara Andròmines també provenen dels sectors públic i privat. Per exemple, un departament de la Generalitat va renovar part del seu material electrònic i el va cedir a l’entitat, a canvi que aquesta el repari i l’ofereixi a un centre penitenciari de Tarragona. Tots els objectes que facilita l’administració catalana han d’anar destinats a altres àmbits públics o a projectes socials.

Ordinadors reutilitzats d'Andròmines