La circulació de camions al Port de Barcelona s’ha vist totalment afectada pel temporal de neu. Al moll del Príncep d’Espanya s’han quedat aturats uns 150 camions a causa de les restriccions de circulació a tot Catalunya. La Policia Portuària ha fet controls a les portes 25, 29, 30, a la porta Zal i a la porta Prat per verificar si el trajecte que fan és de recorregut curt i, en aquest cas, els han deixat sortir.

camions aturat per restriccions neu al port

Trànsit aixeca la restricció, parcialment 

Protecció Civil ha prohibit la circulació de camions -vehicles de més de 7,5 tones- per nombroses carreteres (només s’ha permès circular en casos d’urgència) i no ha estat fins a les 15 h d’aquest dimecres que ha aixecat la restricció de forma parcial a l’AP-7, la C-32 i l’AP-2, després de 23 hores. La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Domènech, ha informat que en aquestes vies els peatges seran gratuïts fins a les 21 h, per tal d’afavorir una circulació fluïda.

Pel que fa a la resta de vies, Protecció Civil ha aixecat la restricció de circulació de camions a tot el territori poc abans de les 19 h, excepte en aquelles carreteres amb neu i gel.

El director de Protecció Civil, Joan Delort, ha respost a les crítiques dels transportistes i ha valorat que les restriccions han facilitat la circulació a les carreteres: “Millor així que no pas esperar el resultat de la no gestió, que es podia haver convertit en la suma de petits bunyolets”, ha afirmat. Delort ha destacat també que la prudència exemplar de la ciutadania ha fet que el nombre d’incidències sigui anecdòtic i des de la Generalitat han volgut agrair als transportistes la col·laboració que hi ha hagut.

Queixes dels camioners aturats

Els conductors parats al port s’han queixat perquè diuen que ningú no els ha informat de res. Els afectats asseguren que s’han trobat sols i que no han rebut cap mena d’ajuda. Fins i tot alguns no duien menjar per passar aquestes hores al camió. Molts d’ells han explicat a betevé que no comparteixen la decisió de Protecció Civil perquè ells han circulat amb neu a les carreteres en diverses ocasions. Alguns transportistes també han explicat que aquest dimarts els van oferir un autobús per anar a la ciutat a sopar.

Neu camions Creu Roja

La Creu Roja abasteix amb mantes els camioners

La Creu Roja ha estat al costat dels conductors que han estat aturats tota la nit al port. Per combatre la baixa temperatura, l’organització els ha donat mantes i alimentació com aigua i galetes.

Menys transportistes a Mercabarna

Aquest dimecres han deixat d’anar al Mercat del Peix un 80 % dels camions que ho fan habitualment, així ho ha explicat Jordi Defez, responsable del Mercat Central del Peix de Mercabarna. Els vehicles més petits són els que han pogut arribar al mercat sense cap problema. De fet, el Mercat del Peix s’ha vist poc afectat pel temps, perquè hi ha un gran estoc de producte fresc. Com que fa dies que s’anunciava la neu, aquest dimarts van arribar al mercat un 40 % més de transportistes procedents de Catalunya, Espanya i l’estranger, sobretot de França. Els detallistes del Mercat del Peix també han canviat les rutines i només hi han anat a comprar un 30 %.

El Mercat de Fruites i Hortalisses també s’ha vist afectat per la neu. El mercat està obert, però no hi han arribat tràilers. L’únic que s’hi han vist són camions petits, procedents de diferents punts de Catalunya, que sí que han pogut descarregar les mercaderies. D’altra banda, pocs detallistes han anat a fer la compra. Molts ja ho van fer dimarts avisats per les restriccions de trànsit. De cara a dijous aquest mercat tindrà molt d’estoc.

Neu mercabarna sense camions