El Castell de Montjuïc s’ha fet més accessible que mai amb millores arquitectòniques. Fins ara permetia l’entrada de persones amb mobilitat reduïda, però havien de pujar per unes rampes amb un pendent del 20 %. Ara tothom qui ho necessiti podrà utilitzar dos ascensors que s’han instal·lat al castell. Les obres de rehabilitació als calabossos de les cel·les han deixat al descobert grafits que es van pintar des de finals del segle XIX i fins a l’any 1940.

Són obra dels presos que van ocupar les cel·les des del segle XIX. Les darreres són d’entre 1935 i 1940. Se sap que el perfil dels diferents presos són sindicalistes, quintacolumnistes, delinqüents comuns i víctimes del franquisme. També s’han trobat a les parets calendaris, crides a la innocència, retrats i imatges eròtiques que il·lustren com se sentien els presos quan van estar entre barrots.

grafits calabossos del castell de montjuïc

Visites concertades als calabossos el 15 de març

De les cinc cel·les que hi ha, únicament se’n podran visitar tres. L’Ajuntament permetrà accedir-hi sempre que el públic hagi demanat abans una visita concertada. Això serà possible el 15 de març. El calabós més destacat que hi ha és el central que té 583 grafits documentats. Un equip de treball, format per conservadors i restauradors, ha estat l’encarregat d’aquesta descoberta i ha adequat l’espai a la visita del públic.

La intervenció també ha permès la recuperació dels paviments originals de llambordes i s’han descobert dades sobre la presència de lliteres o les rutines dels presos. Segons l’Ajuntament, abans de l’estiu els grafits que estan documentats es podran consultar al web del castell. Fa uns anys enrere, el 2011, l’Ajuntament ja va obrir les portes de les cel·les on eren els condemnats a penes de mort. Llavors van ser les càmeres de betevé les que van enregistrar aquests espais.

calabos castell de montjuïc

El recinte, més accessible i acollidor

El Castell de Montjuïc ha millorat l’accessibilitat a l’edifici. En aquest nou espai també s’hi han incorporat dos ascensors, que condueixen els visitants fins a la part superior de castell, on es troben el pati d’armes i els baluards. L’ascensor també permet baixar fins a les antigues casernes, tot i que estan tancades al públic.

exterior castell de montjuic

 

S’ha fet un nou espai que acull monitors per donar informació de servei als usuaris del castell, amb butaques i un “videowall” de grans dimensions. S’ha creat un espai d’acollida per on entren els visitants. D’aquesta manera s’han traslladat les taquilles a l’interior de l’edifici i s’hi han instal·lat dos punts de venda.

recepció castell de montjuic

En el pati d’armes s’han habilitat dues aules-taller on es programaran accions educatives i conferències. També s’han instal·lat dos lavabos adaptats i un cafè restaurant que obrirà l’1 d’octubre del 2018.

Noves obres al castell

Durant aquest 2018 i a principis del 2019 s’executaran nous treballs. Hi haurà millores de seguretat, d’instal·lacions i xarxes, arranjament de la climatització, nous senyals, millora del subministrament elèctric i millores en la impermeabilització de l’espai d’acollida, entre d’altres. Tots aquests treballs tenen un pressupost d’1,6 milions d’euros.

En els darrers anys el Castell de Montjuïc s’ha sotmès a diferents obres per adequar-lo cada cop més als usos ciutadans.

El 85 % dels visitants són turistes

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimarts les novetats que ha estrenat aquest equipament. Les obres que s’han fet des del 2013 i fins l’actualitat són de 12,96 milions d’euros. També s’han fet públiques les darreres dades de visitants. L’edifici té 736.000 visites anuals i un 85 % són turistes.