Aquest dilluns els treballs per reflotar els vaixells calcinats al Port Fòrum s’han centrat en el iot on es va originar l’incendi. Es tracta d’un buc de 23,5 metres d’eslora, el Zaca, que va quedar completament devorat per les flames, i del qual només es reconeixen alguns elements com les baranes metàl·liques o l’escala d’accés a l’aigua. La coberta i bona part del casc estan del tot calcinats i fins i tot s’han deformat lleugerament per l’efecte de les flames. Pel matí, el mal estat de l’embarcació ha fet que, en el moment que una grua de grans dimensions ha intentat treure-la de l’aigua, l’estructura s’ha partit per la meitat i les dues parts s’han tornat a enfonsar. Cap als volts de la una del migdia s’ha pogut treure una de les parts, l’última s’ha tret després de molts esforços a quarts de sis de la tarda.

 

Agents de peritatge de les companyies asseguradores han seguit de prop l’operació. També estava previst que a primera hora de la tarda arribés el propietari de l’embarcació, procedent de París. Els Mossos d’Esquadra procediran ara a investigar els trossos del iot reflotats, i també ho farà el jutge. Tot seguit ja podrà fer-ho la companyia d’assegurances.

El 9 de maig van començar els treballs per reflotar els iots calcinats al Port del Fòrum, just un mes després de l’incendi. De moment, s’està complint la previsió de recuperar tots els vaixells en un termini d’entre dues i tres setmanes. Des les sis embarcacions afectades, encara en queden dues d’enfonsades al mateix lloc on es va produir el foc, una de les quals ja està preparada per remolcar-la i treure-la de l’aigua. Els dos iots hauran d’esperar, com a mínim, fins aquest dimarts. Encara no hi ha data, però, per a la tornada a la normalitat absoluta, ja que serà necessari estudiar fins a quin punt l’estructura del pantalà ha quedat afectada per les flames, abans que puguin tornar a atracar embarcacions a la zona afectada del Port Fòrum. El director de la instal·lació, Joan Conde, és optimista i recorda que en altres casos semblants, els ports han trigat uns sis mesos en regularitzar la situació.