La part alta de Ciutat Meridiana s’està quedant, a poc a poc, sense comerç. Al Mercat de Núria queden dues parades obertes i fora del mercat, els veïns només troben un forn, una botiga de queviures i un petit basar. Es tracta d’un problema greu en un barri ple de pendents i escales i amb un veïnat envellit, que es veu obligat a desplaçar-se a Montcada o a la part baixa del barri, per a la qual cosa depenen de familiars i del transport públic.

Els darrers comerciants que encara obren persiana a la part alta del barri són l’única oferta per als veïns més grans, que no poden desplaçar-se a altres zones. “El comerç del costat ven quatre cosetes, jo en venc quatre més, però no mantens un barri amb això”, explica José Manuel Rivera, propietari del basar. “Hem quedat per als oblits. Ai, que em falta un lleixiu, vaig al José, que em falta un pot de tal, vaig allà al costat. Hem quedat per a això, per a l’oblit, i amb els oblits no es manté un negoci”, afegeix.

María Carmelina Collahuazo, un altra botiguera, intenta tenir al seu petit supermercat més varietat d’oferta per donar resposta a la demanda: “Els veïns sempre es queixen perquè els agradaria tenir alguna cosa més gran. No tenim peixateria, no tenim carnisseria. Em diuen que sort que tinc aquesta botiga, i almenys els salvo d’algunes coses. Intento tenir una mica de tot perquè la gent estigui contenta, però no puc tenir gaire, no m’hi caben gaires coses”.

“El mercat està mort i beneït”

Anys enrere, aquesta part del barri gaudia d’una bona oferta comercial, amb un mercat ple de gom a gom i les botigues del voltant. Però amb el temps, el mercat s’ha quedat només amb una fruiteria oberta, i molts comerços propers han tancat persianes. “El mercat està mort i beneït”,  lamenta José Zurita, un veí de tota la vida al barri. “El 80 % de les persones d’aquí anem ara a comprar a la via Júlia, al Mercat de Montserrat. Alguns també baixen a la plaça Roja”.

Per comprar, els veïns opten per agafar el vehicle privat ja que la zona està plena d’escales i pendents. La gent gran ha de demanar ajuda als familiars o fer ús del transport públic. “Baixem caminant a la part baixa i després, com anem carregades, pugem amb el bus, explica Dolores Reyes. “Tinc 83 anys i he de baixar perquè aquí no hi ha res. Abans hi havia molta botiga i ara no tenim gairebé res. No vull que tanqui la plaça, si tanca la plaça, malament rai.” “M’ho porten, cada cop que venen els meus familiars em porten llet, vi i tot això perquè jo no puc sortir”, afegeix Bernarda Gutiérrez, una altra veïna.

L’Ajuntament i els veïns estan buscant ara solucions al problema d’aquests veïns, sobretot ara que el tancament del mercat és quasi un fet. D’aquí a dues setmanes es tornaran a reunir per trobar alternatives.