Segons el Gremi d’Hotels, l’ocupació per a aquest mes d’octubre es manté en unes “previsions molt altes”, seguint “la tònica d’anys anteriors”. De fet, durant aquesta setmana, fins al dia 6, Fira de Barcelona acull la BCN Industry Week, el segon congrés més multitudinari a la ciutat (amb 50.000 visitants previstos) després del Mobile World Congress. Tot i això, els hotelers alerten que “la inestabilitat i la incertesa” generades a partir del referèndum de l’1-O i l’actuació policial per desmantellar-lo “no són bones per a cap activitat econòmica” i reconeixen que “per a les properes setmanes es percep un alentiment de l’entrada de reserves”.

Alguns establiments confirmen que des de diumenge han rebut cancel·lacions de turistes que havien d’arribar en els pròxims dies, sobretot nord-americans. En algun cas sí que han relacionat explícitament l’anul·lació amb la situació política. Però, com a molt, els hotels calculen que les cancel·lacions poden suposar un 10 per cent de les reserves. L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) no dona xifres encara, però sí que parla de cancel·lacions en els últims dies, tot i que “no només a Catalunya, sinó a tot Espanya”.

Sobre el terreny, els visitants que ja són a la ciutat no estan preocupats per una escalada de la tensió. Alguns turistes que s’allotgen a la via Laietana, on dimarts es van produir protestes davant de la comissaria de la Policia Nacional, destaquen que eren mobilitzacions pacífiques. En el mateix carrer, el propietari del restaurant El Viejo Pop, sí que creu que “la gent està inquieta” i això “s’està notant”, diu, en el consum. Reconeix que la tendència ve de l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla, però afirma que el mes d’octubre ha començat “molt més fluix, sobretot aquests primers dies”. És el mateix diagnòstic que ha fet avui Albert Adrià, el propietari del restaurant Tickets, que ha assegurat que està perdent reserves per la situació política.