La iniciativa sorgeix del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) que, coincidint amb el 35è aniversari, ha volgut recordar la seva tasca de recerca, defensa i divulgació del tresor patrimonial que representa aquesta sèquia d’origen medieval. A més del CEII, la mostra està organitzada també pel Districte Municipal de Sant Andreu i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.

La importància del rec Comtal

L’exposició recupera documents de la emblemàtica exposició de l’any 1987 que es va fer a Sant Andreu sobre la canalització i que va ser organitzada pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. Amb nous materials i un audiovisual, la mostra vol seguir conscienciant la població de la importància social, econòmica, històrica i política del rec Comtal en el passat, present i futur. Xavier de la Cruz, membre del CEII, assegura que l’objectiu de l’entitat sempre ha estat recuperar i recordar la importància de la sèquia. “Intentarem que les restes que encara ens queden es posin en valor per tot el bé de la ciutat”, afegeix de la Cruz. Jaume Seda, president del CEII, comenta que el rec Comtal serveix per explicar diferents èpoques de la història de Barcelona.

Construït el segle X, el rec ha tingut una importància estratègica al llarg del segles. Al seus inicis, va permetre moure les rodes de molins per  produir farina, es va utilitzar per operacions artesanes, per regar terres i, amb la revolució industrial, moltes fàbriques van aprofitar l’aigua per les seves activitats productives. Manel Martín, comissari de l’exposició, explica que la sèquia va desaparèixer a causa del propi creixement industrial de Barcelona. “Avui en dia la mina de Montcada que nodria el rec continua captant aigua els 365 dies de l’any les 24 hores del dia,” destaca Martin.

Projectes de futur

L’exposició també mostra possibles projectes de recuperació d’espais per on havia passar el rec Comtal a Sant Andreu. Des de un Centre d’Interpretació a les cases del carrer del Pont, fins a dos parcs públics que recordin com fluïa el traçat d’aquesta sèquia amb restes arqueològiques ben conservades.