L’aparició dels territoris del Nou Barris actual en la premsa segueix el ritme del creixement de la població. A principis del segle XX, quan era encara una zona eminentment rural que pertanyia a Sant Andreu de Palomar, l’aparició era pràcticament anecdòtica, en forma de petits breus. Hi destaquen curiositats rescatades de l’oblit com la fotografia de les accions militars al castell de Torre Baró durant la guerra.

Dels breus, als reportatges

La situació va canviar quan el territori va començar a rebre població gràcies a les migracions dels anys 60 i les construccions públiques de polígons a Verdum o la Trinitat Nova. Llavors, els diaris van començar a recollir aquestes notícies a mida gran. “Als anys 50 i 60, les notícies són positives perquè són fruit de l’acció del govern franquista, tot i que són zones degradades que poc tenen a veure amb la imatge que es vol donar”, explica Ricard Fernández, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris.

Els grans cronistes

A poc a poc van anar apareixent els grans cronistes, que recollien la veritable situació de les barriades, les reivindicacions del veïnat i sobretot les seves lluites i mobilitzacions. Els textos de Huertas Clavería o les fotografies de Kim Manresa van immortalitzar grans capítols de la història del districte. Finalment, a partir dels 80 i 90 la imatge de Nou Barris va millorar gràcies als arranjaments que s’assolien al territori per la lluita veïnal constant, que continua fins a l’actualitat. La retrospectiva es pot veure fins al 19 d’abril.