Els comitès de vaga dels museus barcelonins gestionats per les empreses Magma Cultura i Ciut’art han decidit suspendre cautelarment la convocatòria de vaga prevista per a aquest dimarts per desavinences amb els serveis mínims establerts. En un comunicat, el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), que és qui convoca les aturades, considera que els serveis mínims suposen “l’anul·lació completa del dret de vaga”. En el cas del Museu Picasso havia de treballar el 63 % del personal de sala i a la Fundació Miró, el 57 %. L’Assemblea de Vaguistes manté la convocatòria d’aturada per al 3 d’abril i, si no s’arriba a un acord amb la patronal, es convocarà una aturada indefinida a partir del 5 d’abril.

En el comunicat, SUT explica que les empreses han justificat els serveis mínims al·legant que cal garantir la seguretat de les obres d’art. Els treballadors no hi estan d’acord perquè diuen que els serveis de seguretat dels museus estan externalitzats a empreses específiques i el personal que està cridat a la vaga “no està habilitat legalment per realitzar funcions de seguretat”. Els comitès de vaga asseguren que impugnaran els serveis mínims, que en el cas del Museu Picasso és del 63 % del personal (14 treballadors) i a la Fundació Miró del 57 % (8 treballadors). El sindicat i l’empresa Magma Cultura divergeixen sobre els serveis mínims que s’havien decretat per aquesta vaga.

Per part de Magma Cultura, es valora positivament l’actitud dels treballadors i treballadores que “garanteix a la ciutadania de Barcelona i als visitants del Museu Picasso l’accés habitual a les instal·lacions, com es correspon al servei públic que ofereix”. També apunta l’empresa que segueixen tenint una voluntat de diàleg clara amb tots els agents per arribar a acords dins del marc legal i del conveni sectorial, que, afegeixen, compleixen de manera escrupolosa.

Temor a possibles represàlies

Segons el sindicat SUT, els treballadors podrien haver estat acomiadats si no assistien al seu lloc de feina, un motiu més per desconvocar finalment la vaga. Des dels sindicats tenen por que a partir d’ara els treballadors de museus no puguin tornar a fer vaga si s’aplica sistemàticament aquesta clàusula sobre la seguretat de les obres. Dimecres s’ha de fer una altra reunió entre treballadors i les dues empreses i depenen del resultat d’aquestes converses s’acabarà d’aclarir si es continua endavant amb la vaga del 3 d’abril i si el 5 d’abril es convoca una vaga indefinida, en principi, els sindicats,  segueixen endavant amb les mobilitzacions. 

El conflicte laboral s’arrossega des de fa mesos. L’estiu del 2017 ja es van fer diverses aturades. El sindicat reclama que els treballadors passin a ser  “tots fixos indefinits o fixos discontinus de l’empresa principal o subsidiàriament un compromís indefinit de subrogació completa, l’eliminació dels acords d’hores complementàries obligatòries i consolidació de jornada, la recuperació de festius treballats, l’equiparació de tots els centres en jornada i salari, un plus de manteniment de vestuari, cobrar abans de finals de mes i l’entrega de nòmines sense petició i clares”.

Les vagues s’han convocat des de la Secció Sindical de SUT a Magma Cultura, que afecta el Museu Picasso, i des de la Secció Sindical de SUT a Ciut’art, que afecta el Museu de la Música, Fundació Tàpies, Museu del Disseny, Arxiu Històric de Barcelona, Fundació Miró, CCCB i la Fabra i Coats.