El teatre museu El Rei de la Màgia, un projecte d’obres il·lusionistes i del món de les arts escèniques, abaixa el teló de manera indefinida. El propietari, Pau Martínez, assegura que és per falta de finançament tant públic com privat perquè reben quasi un 50 % menys de subvencions que el 2012. Aquest tancament, lamenten, suposa una gran pèrdua per al món de la cultura.

Des de l’any 2002 que l’il·lusionisme ocupava l’escenari del teatre museu El Rei de la Màgia. L’espai ha ofert programació d’espectacles de màgia, conferències per professionals i afeccionats, cursos d’iniciació i especialització per a totes les edats i nivells i visites pedagògiques per a escoles. Aquest diumenge, 25 de març, però, s’ha celebrat la darrera funció. 

El Rei de la Màgia no ha pogut superar la baixada de les subvencions

Pau Martínez, propietari del teatre, explica que la falta de sostenibilitat del projecte i la impossibilitat de trobar finançament públic i privat els ha portat a prendre aquesta “difícil i complicada” decisió. “Sembla que la màgia no és prou digna”, lamenta.

Martínez diu que des del 2012 que reben el 50 % de subvencions menys i que estaven pendents de la resolució dels pressupostos de l’Ajuntament per la temporada que ve (2018/2019) però que “ja és massa tard”. Des de la Generalitat, diu el propietari, van rebre la partida del pressupost de subvenció més petita per la programació d’enguany.

El 21 % de l’IVA que els propietaris van assumir durant cinc anys va ofegar el sector, assegura Pau Martínez, però “la fallida” ja va arribar quan es va perdre la botiga centenària El Ingenio, l’històric establiment vinculat al projecte Rei Màgia.

Tot i aquest final, que consideren trist, es vol agrair als més de 5.300 participants que han participat a les 300 activitats pedagògiques, als 1.250 alumnes que han assistit a cursos i a les 80 companyies de màgia que han passat per la sala.