Ja fa anys que a Barcelona s’organitzen “bioblitzs“, activitats de ciència ciutadana en què els veïns i veïnes treballen com a científics per trobar i identificar el màxim d’espècies possibles d’una zona. El proper dissabte, 27 de maig, serà la primera vegada que es faci un “bioblitz” a Sarrià, i tindrà lloc al Parc de l’Oreneta. “En aquesta zona, a la banda de solell, la falda de la serra que mira cap a Barcelona, es caracteritza per tenir gramínies d’origen africà. És el tipus de vegetació que trobem en aquest prat sabanoide. En aquest indret segur que trobem una gran diversitat biològica”, explica Eduardo Sáiz, biòleg, il·lustrador científic i membre de l’Associació de Veïns de Sarrià.
Sis especialistes acompanyaran els veïns en aquesta iniciativa. Josep Piqué, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, dirigirà l’observació d’esquirols i Enric Capdevila, de l’Institut Català d’Ornitologia, la d’ocells. També es posarà l’ull en la vegetació i la flora mediterrànies amb reminiscències africanes, amb l’ajuda d’Àngel Romo, de l’Institut Botànic de Barcelona. A mig matí s’estudiaran les molses i els líquens, que són indicadors de salut ambiental, amb l’assessorament de Maria Arumí i Antonio Gómez-Bolea, de l’IRBio-UB. L’estudi de les formigues presents al parc es realitzarà amb l’acompanyament de Xavier Espadaler, del CREAF.
Totes les dades recollides en l’activitat, que començarà a les vuit del matí, es pujaran a la base de dades de Natusfera a través de la seva aplicació mòbil gratuïta. “Aquesta forma de treball ens permet obtenir dades gràcies al que anomenem ciència ciutadana. Tota la feina pot ser aprofitada per a estudis acadèmics i per gestionar aquests entorns”, apunta Cristina Junyent, directora de la Fundació Ciència en Societat, que ha organitzat aquest “bioblitz” a Sarrià, amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona, que ha inclòs l’activitat en la programació del Festival Barcelona Ciència.
La iniciativa ha estat possible gràcies a la implicació d’entitats veïnals com l’Ecocomissió de la Casa Orlandai, l’Associació de veïns de Sarrià i la Plataforma Salvem l’Oreneta. “És important que fem aquest tipus de jornades perquè no sabem mai les amenaces que pot tenir un lloc com el Parc de l’Oreneta. Hem de saber com defensar-lo i una de les maneres es conèixer-lo bé, conèixer quin tipus de patrimoni tenim al parc”, argumenta Eduardo Sáiz, vocal de la Comissió de Medi Ambient de l’Associació de Veïns de Sarrià i impulsor d’un calendari fenològic al barri. Tots aquells que vulguin participar en el “bioblitz” s’hi poden inscriure al web del Mapa Verd de Sarrià.