El dia 22 de maig és Santa Rita. La devoció a aquesta santa va arribar a la ciutat amb els agustins i és a l’església de Sant Agustí del Raval on encara avui es custodien les seves relíquies. Però hi ha un altre punt a la ciutat on aquesta devoció fa anys que també se celebra. És a la Casa Vicens, la primera casa de Gaudí, que des de fa anys s’obre el dia 22 de maig al públic per venerar la santa. Ara, però, amb les obres per convertir-la en casa museu la celebració s’ha traslladat a l’església que està al mateix carrer.

L’obertura del jardí als veïns i la benedicció de les roses i espelmes és una tradició que van establir els propietaris de la Casa Vicens, la família Herrero–Jover que hi van viure des del 1899 al 2007. El culte, però va iniciar-se l’any 1925 amb les transformacions de la casa i del jardí. En les reformes, l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez va construir una nova capella dedicada a la santa en el mateix lloc on havia hagut una font natural d’aigua carbonatada, a la qual es van atribuir propietats curatives des del segle XVIII i va ser batejada pels pares Carmelites del convent dels Josepets amb el nom de Santa Rita.

Ara, el projecte de Casa Vicens està a punt d’obrir les portes aquesta tardor i des de la propietat asseguren que volen mantenir aquesta tradició, tot i que no tornarà a haver-hi capella. Mercedes Mora, gerent de Casa Vicens explica que “capella no en tindrem, però es podria fer al jardí. El que sí sabem és que Santa Rita té un lloc a Casa Vicens com sempre ha tingut. El més important és que la tradició es mantingui”.

La nova Casa Vicens també ha incorporat una novetat des de l’any passat i és que les roses i espelmes que s’han de beneir les vengui una entitat del barri com una acció solidària. Aquest any ha estat Nexe Fundació que treballa per l’atenció a la infància amb pluridiscapacitat que podrà destinar els beneficis de la jornada a l’associació.