Llaurar, plantar i descobrir els secrets que amaga un hort. Aquesta és una de les moltes activitats que es fan al Club Social Ments Obertes de Sants-Montjuïc, un espai d’oci i lleure pensat per a persones amb problemes de salut mental. Marisa Garcia coordinadora “Les persones que reben atenció sanitària i reben seguiment, aquest servei complementa molt bé el que necessiten que és companyia i viure la comunitat.” A través de l’organització d’activitats de lleure, l’objectiu és crear i ampliar les relacions socials i la participació en la comunitat. Óscar García soci “Estar con gente y hacer cosas y no sé, a mi me gustan mucho las manualidades también, la radio también, que hacemos radio y está muy divertido todo.” Daniel Sutil educador social “Les activitats a vegades arriben dels propis participants del club i ho portem a assemblea i a assemblea ells decideixen si ho volen fer, no ho volen fer, mirem calendaris i intentem preparar-ho i decidir-ho conjuntament amb ells.” Enguany aquest club celebra el desè aniversari amb l’objectiu de mantenir i ampliar el projecte. A més, esperen poder obrir nous espais per als més joves.

A través de diverses activitats com treballs manuals, un taller de ràdio i la participació en un hort urbà, el Club Social Ments Obertes de Sants-Montjuïc promou la creació i ampliació de les relacions socials i la participació en la comunitat de persones amb problemes de salut mental. “Per les persones que reben atenció sanitària i seguiment, aquest servei complementa molt bé el que necessiten, que és companyia i viure la comunitat”, explica Marisa Garcia, coordinadora de serveis comunitaris de Sant Pere Claver.

L’equip que treballa en aquest projecte està format per tres professionals d’atenció directa que donen suport a l’organització i realització de les activitats. A més, faciliten la capacitació i autogestió dels socis tenint-ne en compte les necessitats detectades individualment. Puntualment també hi participen altres professionals i voluntaris que donen suport en els tallers.

Els socis decideixen les activitats en assemblea

El club realitza diferents activitats tenint en compte els interessos de les persones vinculades i les ofertes de la ciutat. Els socis fan unes assemblees en les quals poden fer propostes i votar els tallers i sortides en què els agradaria participar. A més, des de setembre del 2008 els socis del club social editen la revista ‘Ments Obertes’, amb continguts molt variats.

 “Volem que els socis puguin implicar-s’hi més”

Aquest projecte està destinat a persones adultes i la mitjana d’edat dels socis és de 45 anys. Tot i això, l’organització té l’objectiu de poder obrir nous espais destinats als més joves. A més, altres projectes de futur del club social són ampliar el projecte i canviar la metodologia: “Volem que cada vegada més els socis puguin implicar-se més a l’hora d’organitzar les activitats i portar-les a terme”, afirma Marisa Garcia.