El 24 d’abril, Stop Mare Mortum va presentar una sol·licitud de requeriment conjunta amb l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans en què demanava formalment al Govern espanyol el compliment de les seves obligacions. Vist aquest silenci administratiu, l’entitat ha presentat la denúncia al Tribunal Suprem per obligar l’Estat a respectar els seus compromisos internacionals i els drets fonamentals de les persones refugiades.

En concret, se sol·licita que la justícia “ordeni al govern d’Espanya que acompleixi immediatament i amb caràcter urgent les seves obligacions de reubicació de les persones” a les quals s’havia compromès a rebre. També es demana al Suprem, mitjançant dues mesures cautelars, que no s’esperi a la resolució d’aquest recurs contenciós administratiu perquè es produeixi aquesta reubicació, amb unes mesures “que s’adoptin sense escoltar l’altre part per raó de la concurrència de circumstàncies d’especial urgència en el present”.

Segons les dades presentades per la Comissió Europea, Espanya només ha acollit 1.257 persones de les prop de 17.000 de previstes. Per l’entitat, això suposa una “falta de voluntat política i un incompliment greu de les obligacions internacionals”.

Altres entitats també denuncien incompliments del Govern

Altres entitats també s’han sumat a la denúncia presentada per Stop Mare Mortum i n’han fet ressò. És el cas de la coordinadora Obrim Fronteres, que, en un comunicat, ha mostrat el suport al requeriment. Aquesta entitat reitera el rebuig a les quotes dels programes de reubicació i reassentament de la Unió Europea, però assegura que no renuncia als “minsos compromisos adquirits pels estats europeus”, especialment el d’Espanya.

Des d’Obrint Fronteres expressen també que no acceptaran cap pretext que excusi els incompliments i fan una crida a la ciutadania per “treballar i mobilitzar-se pel compliment dels drets de les persones migrades i refugiades”.