Dijous al matí, com a repte a ‘El matí de Barcelona’, ens hem desplaçat fins a la punta de l’espigó de la Mar Bella per prendre la temperatura superficial de l’aigua del mar, cosa que solem fer regularment. En fer-ho hem pogut comprovar que es trobava  a 23,3 ºC, 1,7 ºC per sota del registre que vam anotar ara fa exactament dues setmanes. Un valor, d’altra banda, que s’acostava força als llindars habituals a finals de setembre.

La mar, curiosament, era gairebé com una bassa d’oli -sense gens d’onatge- i l’aigua deixava aflorar a la superfície les algues de l’espigó aproximadament un pam. Aquest fenomen, conegut popularment com a minves de gener, és freqüent a l’hivern a causa de la presència habitual d’anticiclons persistents damunt de Catalunya i el Mediterrani occidental. Es pot produir, però, a qualsevol època de l’any si es combinen altes pressions damunt del mar i manca de vent i d’onatge. Si l’anticicló és molt potent la superfície marina es pot arribar a enfonsar fins a 60 cm.

El perquè de l’enfonsament de la capa d’aigua rau en el fet que les altes pressions actuen damunt la superfície marina i exerceixen una força superior a la normal, cosa que es manifesta en forma d’un retrocés del nivell del mar respecte al seu estat habitual.

Les minves es mantindran en les pròximes hores però l’arribada d’un petit canvi de temps, juntament amb l’entrada de vent de mestral i tramuntana als extrems del país diumenge, podran implicar més onatge i que es faci menys evident durant els pròxims dies.