L’any 2017, la rehabilitació de la cúpula va estar a punt de tenir el vistiplau de la Generalitat, institució que amb l’Ajuntament i l’Arquebisbat finançarà l’obra de reforma pressupostada en poc més d’un milió d’euros. La intervenció del govern central sobre la Generalitat, però, va aturar el procés.

Ara, amb el nou executiu català, les entitats i la parròquia entenen que el projecte s’ha de tirar endavant. Tal com diu el rector de la parròquia, Josep Soler, aquest factor hauria d’ajudar que “es desencalli definitivament” la reforma. Entre altres coses,” perquè un dels consellers era director general de l’Incasòl i coneix bé la qüestió”.

Esquerdes i humitats

Pel que fa al districte, la gerent Carme Turégano recorda que l’obra té tots els permisos en regla, fet que “sempre possibilita que es faci aquesta obra”. En aquest sentit, el president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, Jaume Seda, clama per una ràpida restauració i assenyala que la cúpula ja arrossega un historial tràgic: “Entenc que la cúpula, que ja ha caigut una vegada, s’ha d’assegurar, perquè a més a més ha patit molt per les diferents èpoques en què s’ha cremat o per les obres del metro i infinitat de detalls que han succeït aquí”.

De fet, a l’interior de l’església ja no es permet el pas per determinades zones i tot i la seva història, la reforma de la cúpula arrossega més de 10 anys de retard. Acordada el 2006, encara espera que es tiri endavant per poder rehabilitar les esquerdes de l’estructura i les humitats d’aquest edifici singular de Sant Andreu.