De moment l’entitat ja ha iniciat els tràmits per reclamar la catalogació. Ara elaboraran un informe per justificar la petició. “El que volem és que en fer les obres és recuperi l’estructura de l’edifici, les quatre parets, la façana, el rellotge de sol, que es vegi que era una masia -explica Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris-. El problema és quan s’enderroca i s’altera tant en les obres que es perd el que era la masia, com ha passat amb alguna altra masia, com la que avui acull l’Ateneu Guineueta”.
Documentar-ne l’interior
Fins ara, els han denegat l’entrada a l’interior per qüestions de seguretat, però confien que els hi deixin entrar. “Un cop es fa una reestructuració o una obra a la masia ja és irreconeixible tot el que hi ha a l’interior -argumenta Arnaldo Gil-, volem entrar-hi per, d’una banda, documentar l’interior de la masia, i de l’altra, mirar si es poden recollir objectes que es puguin guardar pel seu valor documental o històric”. I entre aquests objectes, destaquen una premsa de vi que tenen en una fotografia antiga.
De casal, a escola bressol
La masia de Can Carreras es va construir en dues fases, entre els segles XVII i XVIII. Un dels seus propietaris va ser Lluís Guarro i Casas, el fabricant de la coneguda marca de paper. Fins als 90 encara estava habitada, però finalment l’Ajuntament la va expropiar el maig del 2006, amb la construcció del Parc Central de Nou Barris. La idea inicial era fer-hi un casal de barri, però no va engegar mai el projecte. En aquesta legislatura s’ha reprès la voluntat de recuperar l’edifici com a escola bressol. Fa uns anys se’n va restaurar la façana, però en els darrers temps la masia va començar a degradar-se i una part de la teulada s’ha enfonsat.