L’Elena Torras mai no havia fet voluntariat, però fa un any va conèixer La biblioteca a casa, un programa de Biblioteques de Barcelona que fa possible que persones amb mobilitat reduïda, amb dificultats de visió i que viuen soles, puguin gaudir d’alguns dels serveis de la biblioteca al domicili.

L’Elena va conèixer aquest projecte a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall. Des de fa un any visita el Jaume Pérez al seu domicili. Es troben una vegada per setmana. Ara estan llegint la biografia de Gaudí, però també veuen pel·lícules i les comenten.

El Jaume assegura que, després de perdre la dona, l’Elena li ha canviat la vida. “Tal com va dir una doctora, estava passant una angoixa de soledat i l’Elena amb les seves lectures doncs cobreix una part molt important. M’ha donat un al·licient, que no en tenia cap. Li estic molt agraït, molt”, confessa el Jaume Pérez, que fa 10 anys que no pot llegir. L’Elena tria ells llibres. Ja sap que al Jaume li interessa la política i la història, especialment la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. “Des del principi ja vam agafar molta confiança i sobretot espontaneïtat”. Segons l’Elena, el més bonic és la relació que s’estableix. “Està sent una experiència molt bona per a mi”, remarca.

Els voluntaris no només apropen els llibres a casa també fan sessions de lectura en veu alta, intercanvien experiències i fan una feina d’acompanyament. De moment, gairebé tots els usuaris que han tingut a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall provenen del projecte d’acció comunitària Radars, implantat al barri, en què col·laboren professionals, entitats, veïns i comerços amb l’objectiu de reduir la solitud de les persones grans.

Des de la biblioteca asseguren que aquest servei és important, perquè l’equipament és per a tothom i reconeixen que els “està costant una mica arribar a aquestes persones”. “Amb aquest gest de portar els llibres a casa, vinculem aquestes persones al barri a través de la biblioteca”, explica Maria Pérez, tècnica auxiliar de l’equipament, que ofereix aquest servei des de fa dos anys. Els interessats només s’hi han de posar en contacte. “Tenim voluntaris que els poden ajudar”, apunta la Maria.