Es tracta d’un additiu que potencia els sabors, fa augmentar la sensació de gana i ens enganxa al producte. Les autoritats alimentàries el consideren innocu però un 1 % de la població resulta ser-hi sensible i pot experimentar efectes secundaris transitoris. Els provoca símptomes com mareig, sensació de debilitat, formigueig a les extremitats, cremor i mal de cap. Els símptomes associats amb el consum de glutamat es coneixen com a “síndrome del restaurant xinès”. 

Els experts asseguren que és impossible fer una dieta lliure 100 % de glutamat. Es troba en la majoria de productes manufacturats. El més comú és en patates, snacks, salses i sopes de sobre. Però la nutricionista Anna Bach rebaixa les alarmes. “L’àcid glutàmic com a aminoàcids fins i tot ens protegeix el nostre sistema intestinal. Per tant, tot és un equilibri. Si ho portem a l’extrem, ens pot perjudicar“. La professora de la UOC, remarca que aquest 1 % el que ha de fer és evitar consumir el producte. Per tal de fer-ho cal mirar atentament les etiquetes dels productes. Però el problema és que aquest additiu s’amaga sota 50 noms diferents: E-621. MSG, extracte de llevat, proteïna hidrolitzada, àcid glutàmic o caseïnat de sodi. Normalment ve destacat com a potenciador de sabor.

Malgrat tot, les indústries alimentàries aposten cada vegada més pel glutamat. Les xifres ho demostren: fa 40 anys se’n produïen 200.000 tones i avui ja arriben a més de tres milions. Augmentant un 1.500 % la producció d’aquest additiu. I és que les indústries alimentàries tenen el vistiplau de les administracions per fer servir aquesta substància.