Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el primer afectat va ser un home de 39 anys resident fora de Barcelona que el 3 d’abril va presentar febre i dolor a la gola en empassar, i que va evolucionar cap a un xoc sèptic que li va provocar la mort. El segon cas es va produir el 10 d’abril i va afectar una dona de 61 anys de la capital catalana que compartia grup del centre ocupacional amb el primer afectat. En el seu cas presentava inicialment cansament, febre i vòmits, i també va evolucionar cap a un xoc sèptic i va morir en poques hores. En tots dos casos es tracta d’una evolució del bacteri poc convencional i que s’ha estès ràpidament per tot el cos. Segons l’ASPB, es tracta de “persones amb discapacitats diverses i problemes de salut crònics”, uns factors que van ser determinants a l’hora de trist desenllaç.

Tal com ha explicat, aquest dijous Joan Cailà, cap de Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, tots dos casos no estaven vacunats contra el serogrup C. No ho estaven perquè per edat estrictament no els tocava, ja que aquesta vacuna es va introduir a Catalunya a partir del 2000 i es recomana als nens de quatre i 12 mesos i de 12 anys. Cailà ha titllat el brot de “molt desafortunat i únic”. En els últims 30 anys no s’havia produït cap brot a Barcelona. Però ha remarcat que el més probable és que en aquest cas la patologia de base de les persones afectades hagi estat clau.

Aturar el bacteri

Els equips sanitaris del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) van iniciar la investigació epidemiològica per determinar l’origen d’aquests dos casos. Un cop es va sospitar que es tractava de malaltia meningocòccia, l’Agència va desplegar l’operatiu habitual per fer la quimioprofilaxi als companys del centre de les dues persones afectades, i també per contactar i tractar les persones que conviuen amb la dona afectada, que compartia pis amb altres persones amb necessitats especials. Aquesta vintena de persones ja estan en tractament preventiu amb pastilles i se’ls oferirà la vacuna contra el grup C de la meningitis. També se’ls estan fent enquestes periòdiques per comprovar que no desenvolupen cap dels símptomes que poden desembocar en una evolució del bacteri.

L’Agència de Salut Pública recorda que hi ha diferents grups de meningococ: A, B, C i altres. El B és el més freqüent i la vacunació sistemàtica en infants inclou la immunització contra el meningococ C. Segons les dades de l’Agència, cada any es detecten uns 15 casos d’aquest bacteri que només afecten el sistema nerviós (meningitis) i que normalment es curen, però en aquests casos el bacteri ha produït una infecció generalitzada (sèpsia meningocòccica) que ha acabat provocant la mort dels afectats.

L’ASPB assenyala que l’actuació adequada per un cas de la malaltia és administrar els antibiòtics a la família i l’entorn que conviu amb la persona afectada. La persona sanitària a càrrec valorarà les mesures més adequades pel que fa a la resta del seu entorn (contactes escolars o de treball), en funció de l’edat i del tipus de relació amb el cas.

Evitar contagis en escoles bressol

Precisament, el Grup Municipal d’ERC durà a la Comissió de Drets Socials de la setmana vinent una proposició sobre vacunes. Els republicans demanaran que s’estudiï fer obligatori que els infants estiguin al dia de vacunes com a requisit per poder accedir a les escoles bressol.