L'Institut de la Cervesa és una de les últimes fàbriques que queden al Poble-sec i aquí s'elaboren cerveses úniques. És el cas de la neolítica de Begues. Daniel Fermun Institut de la Cervesa “L'hem fet reconstruint una recepta antiga i amb ingredients que es podien trobar a la cova en aquella època, fa 6300 anys. Porta artemisa, farigola, mel, fruits del bosc i no porta llúpol. No és gens amarga i molt diferent del que la gent entén com a cervesa. En aquesta concepció de la cervesa com un refresc amarg, gasós i que s'ha de prendre molt fred va jugar un paper clau la indústria cervesera al finals del segle XIX. Daniel Fermun Institut de la Cervesa “Mica en mica van desvirtuar els estils de cervesa i van desenvolupar un que ja existia, que és el light beer o cervesa lleugera. Aquesta cervesa estava feta amb altres ingredients a part de la malta d'ordi com podia ser l'arròs o el blat de moro per abaratir costos. A partir d'aquí aquesta cervesa va ser la cervesa.” Actualment hi ha reconeguts 120 estils de cervesa diferents. A l'Institut de la Cervesa els volen donar a conèixer i per aconseguir-ho van obrir l'Abirradero, un “brewpub” amb 40 tiradors de cervesa pròpia. Daniel Fermun Institut de la Cervesa “Al final fer cervesa és com cuinar. Hem d'obrir els gustos i provar més coses perquè no només existeix la cervesa industrial”

Fins a finals del segle XIX, la cervesa s’elaborava de forma artesana, però això va acabar amb l’aparició de la indústria cervesera. Van estendre un gust únic de cervesa, molt més lleuger i afegint-hi ingredients com el blat de moro o l’arròs per abaratir costos. A l’Institut de la Cervesa volen posar fi a aquesta unificació de sabor imposada per les grans marques i, per això, aposten per l’elaboració i comercialització d’una cervesa artesana.

A l’Institut fan cerveses molt diferents, totes sota la supervisió de Daniel Fermun. L’objectiu és trencar amb la idea que la cervesa és una beguda amarga i cadascú pugui trobar la que més li agradi. Entre les més innovadores hi ha l’Encantada. És un homenatge a la cervesa més antiga d’Europa i està feta amb els ingredients que es podien trobar a la cova de Begues. Es tracta d’una beguda sense llúpol i gens amarga. A més per cada litre venut, l’Institut dona un euro perquè els arqueòlegs segueixin amb la investigació.

Un espai per als abstemis

Per tal de posar la cervesa artesana a l’abast de tothom, l’Institut disposa de l’Abirradero, un pub cerveseria situat a pocs metres que té 40 assortidors de cervesa artesana. Una vintena són fixos i la resta són de rotació per tal que els clients puguin descobrir nous estils. Els abstemis també tenen el seu espai, ja que quatre dels assortidors contenen sodes naturals i artesanes.

Per acabar d’arrodonir la qualitat, a l’Abirradero serveixen les cerveses a tres temperatures diferents. La intenció és potenciar al màxim cada gust i aroma. Així per exemple, les rosses se serveixen a dos-cinc graus, les ale entre sis i vuit, i les més alcohòliques entre 10 i 12.

A més, a l’Institut no només es fabriquen diferents varietats de cervesa, sinó que també es comercialitzen els materials per muntar microcerveseries i es fan cursos de formació.

Comparteix a: