Acció de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) per aconseguir la condonació del deute energètic de cinc famílies que en tenen un amb l’empresa Agbar.  A les 11 h d’aquest dimarts han ocupat la seu de l’empresa. Hi han estat fins al vespre, quan els Mossos d’Esquadra els han fet sortir amb, asseguren des de l’associació, una actitud bastant dura. La policia ha identificat una de les persones ocupants per haver pres imatges amb el mòbil. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, però, tenen la intenció de tornar a ocupar la seu.

Gràcies a la llei que es va aprovar el 29 de juliol del 2015, no els poden tallar l’aigua però l’acumulació del deute fa que tinguin por d’incrementar molt aquesta xifra i diuen que passen fred. La situació els genera molta angoixa i, segons expliquen, els afecta el benestar físic, mental i emocional.

En un comunicat  han exigit expressament a les companyies subministradores d’aigua, llum i gas que donin una segona oportunitat a les persones endeutades i que compleixin les seves responsabilitats com a empreses que gestionen un bé de primera necessitat.

Segons l’APE, l’aigua s’ha encarit un 65 % des del 2008, i un 17 % de la població espanyola té dificultats per pagar la llum, el gas o l’aigua. Precisament, la protesta coincideix amb un informe de la Taula de Tercer Sector Social que alerta que en els darrers 10 anys el preu de l’energia domèstica ha crescut un 40 %.

 

Algunes de les famílies afectades que han participat en l’acció

Segons l’APE , aquest conflicte s’havia d’haver solucionat fa dos anys amb un conveni que havia de signar la Generalitat amb les empreses de subministraments. Les empreses, però, es van negar a signar.