Les Festes de la Mercè són una oportunitat única per descobrir música d’altres països. En aquesta edició, la ciutat convidada és Casablanca, per això el periodista musical i col·laborador del betevé directe, Nando Cruz, ens presenta els principals concerts de músics marroquins o amb arrels marroquines que actuaran aquests cinc dies a diferents punts de Barcelona.

Sonoritats modernes amb una base tradicional

Per Nando Cruz aquesta invitació a una ciutat marroquina hagués pogut arribar abans. Tant per la proximitat geogràfica del Marroc, com per la quantitat de públic potencial que hi ha a Barcelona i rodalia. A més, assegura que ens hem de treure de sobre el prejudici de creure que al Magreb només es fa música tradicional. Actualment hi ha artistes d’electrònica molt interessants com ara DJ Malika, Aïta Mon Amour, duo a mig camí entre el Marroc i Tunísia, i els productors Cheb Kerem i Cheb Runner.

A més, el periodista destaca que molta de la música que arriba del Marroc és un homenatge a les dones cantants d’aquell país que ja eren al centre de l’escenari fa més de mil anys i que ara volen recuperar aquest protagonisme. I ho estan fent, explica, amb una proposta actualitzada amb sonoritats modernes.

I després de la Mercè, què?

Al marge dels concerts programats a la Mercè 2024, a Barcelona hi ha oportunitat de veure música del Marroc tot l’any. Tot i això, Nando Cruz assegura que a vegades no és fàcil trobar aquests espais. Al Convent de Sant Agustí, però, explica que sempre estan molt atents als joves que fan música. També al Soda Acústic de Gràcia han fet vetllades de músiques del Mediterrani sud. I des de fa poc, al club de Paral·lel 62 s’organitzen festes de yallah, de ritmes orientals. I fora de la ciutat, sempre podem anar al polígon del pla d’en Boet de Mataró, on hi havia la discoteca Oasis. Ara es diu Taj i programen DJ de raï, chaabi i altres artistes magrebins.