Fa tres mesos que els llogaters de l’anomenada Casa Orsola ─al 137 del carrer de Calàbria i al 122 de Consell de Cent─ fan pinya per evitar que els facin fora. Des que el fons Lioness Inversiones SL va adquirir aquest immoble que fa xamfrà, l’amenaça d’expulsió és cada cop més present: nou famílies han rebut un burofax conforme ja no se’ls renovarà més el contracte de lloguer.
La comunitat alerta que es tracta d’un cas d’especulació immobiliària a Barcelona i sospita que la propietat vol buidar la finca d’inquilins, reformar-ne els pisos i arrendar-los a preu d’or. Ara s’han organitzat amb el Sindicat de Llogateres i algunes famílies s’han plantat. Malgrat que el contracte els venci, han decidit quedar-se als pisos, seguir pagant les mensualitats i lluitar perquè els renovin el contracte.
Tono, veí: “Hi ha gent que fa 30 anys que està a l’edifici”
El Tono Hernández és un dels llogaters que, afirma, batallarà fins al final per mantenir-se al pis on viu des de fa nou anys. La data de fi del contracte és el 31 de desembre i, de moment, preveu acollir-se a la pròrroga de sis mesos de lloguer que preveu l'”escut social” del govern de l’Estat, en vigor fins a finals de febrer. Passat aquest temps, espera haver negociat amb la propietat i, si no, quedar-s’hi.
De fet, critica que no ha aconseguit parlar per cap via amb Lioness Inversiones SL. “No ho volen. Han comprat la finca per invertir-hi i treure’n diners, sobretot amb la futura superilla de l’Eixample […] Ens hi quedem, és la manera de lluitar per nosaltres i per la ciutat. El més fàcil és marxar, però estem arrelats al barri. Hi ha veïns que fa 30 anys que hi estan i se’ls demana que d’un dia a l’altre se’n vagin“, lamenta Hernández.
Qui també ha rebut recentment el temut burofax és la Josefa Flores, veïna amb mobilitat reduïda i de 83 anys que viu sola en un dels habitatges de l’entresol de l’escala de Consell de Cent. En el seu cas, el contracte s’acaba al maig i, afirma, no té cap altra alternativa on estar-se. “On aniré, jo? Si amb el que cobro [la pensió no contributiva] no arribo ni a pagar el lloguer, gairebé!”, exclama.
Els inquilins amb renda antiga, també en peu de guerra
Dels 27 habitatges de l’edifici, vuit disposen d’arrendaments indefinits o de renda antiga, és a dir, vigents fins a la defunció de l’inquilí. Tot i estar en principi protegits, s’han solidaritzat amb els afectats. El J. M. defineix les intencions de Lioness Inversiones SL com “una injustícia social” i tant ell com la seva dona, ja d’edat avançada, temen que trobin una escletxa legal per fer-los marxar.
Segons relata, l’antic propietari ─amb qui, insisteix, tenien molt bona relació─ els va fer un lloguer per 15 anys amb una clàusula addicional escrita a mà en què s’estableix que el contracte s’allarga fins que tots dos ja no hi siguin. “Ens fa patir que, amb el canvi de mans de l’edifici, el contracte actual no sigui vàlid o bé trobin la manera de rescindir-lo…”, conclou.
Adeu a nou anys de quiosc a partir del març?
Dels quatre locals comercials que hi ha als baixos del xamfrà, un és el quiosc que regenten la Jacqueline Aguilar i la seva família. El lloguer els venç al març i fa nou anys que depenen del negoci per subsistir. Fa dues dècades que van migrar a Espanya i, ressalten, han aixecat el quiosc “amb molt d’esforç”. “Que parlin amb nosaltres i arribem a un acord!”, clama ella.
Mentre s’entrevista amb el programa ‘bàsics’ de betevé, la Jacqueline sosté el burofax que tants maldecaps li està generant. El missatge de l’empresa és clar i punyent: quan arribi el mes de març, “els requerim que en la data assenyalada deixin l’immoble i facin entrega de les claus del local“. Per això, el principal reclam dels afectats i el Sindicat de Llogateres, que els dona suport, és una negociació col·lectiva.
L’origen de l’anomenada Casa Orsola
En aquest xamfrà de la Nova Esquerra de l’Eixample s’hi havia situat a finals del segle XIX i principis del XX la fàbrica de la coneguda empresa de mosaics hidràulics Orsola, Solà i Companyia. De fet, aquest edifici que fa xamfrà guarda vestigis d’aquella època a l’interior: mosaics, esgrafiats de flors i frescos de caire modernista. Els inquilins expliquen que l’antic propietari va rehabilitar-ne la façana en ple confinament.