Les persones amb dificultats visuals o cegues estan en alerta per la proliferació de taules de terrasses que toquen a la façana. No ho permet l’ordenança, però hi ha locals de restauració que les col·loquen igualment, i són perilloses perquè poden desorientar o suposar un obstacle per a les persones amb ceguesa. “Cada cop hi ha més terrasses i més mal situades, i per nosaltres és una preocupació creixent“, explica Joan Heras, membre de l’Associació Catalana per a la Integració de les Persones Cegues.

“Una façana lliure d’obstacles és una referència bàsica per moure’ns amb traquil·litat, saber on som, seguir una direcció i notar que arribem a la cantonada”, diu Heras. Un bar o restaurant que hagi situat taules a la línia de la façana suposa un repte perquè “trenca l’itinerari, et desorienta i, fins i tot, et pots fer mal”. Segons Heras, les taules adossades a la paret, sense potes, són les més perilloses perquè no es detecten amb el bastó i hi ha el risc de xocar-hi amb el cos.

Heras explica que la llei d’accessibilitat del 2014 blinda les façanes de posar-hi taules amb el requeriment de deixar un espai de 1,80 metres de distància, com a mínim. També està prohibit per l’ordenança que regula les terrasses a Barcelona. Tot i aix`ò, hi ha incompliments.

“Cada cop més taules mal situades”

“Sabem que les terrasses donen vida i la restauració és un sector important, però cal que estiguin ben regulades i situades”, assegura. Per a ell, és preocupant l’ordenança actual i la reformulació que se’n vol fer a Barcelona, perquè “Gremi de Restauració i Ajuntament comparteixen criteri, i això fa que cada cop hi hagi més taules mal situades”.