La rumba catalana es podria convertir en Patrimoni Immaterial de la Unesco. O això és el que pretén una iniciativa que aquesta setmana vol fer un pas endavant amb un gran concert amb motiu de la celebració del Dia de la Rumba Catalana. El concert està impulsat per la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana i reunirà més de 20 artistes de diferents generacions, aquest divendres al vespre al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia.

Volen convertir El Molino en el museu de la rumba catalana

En parlem amb Amadeu Valentí, president de la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana i fill de Chacho (Josep Maria Valentí) i nebot de Peret, dos del pares de la rumba, i creu que ells “estaven preocupats perquè la rumba estava a l’UCI, perquè la rumba havia marxat i ara penso que entre tots hem fet possible” la recuperació. A més, avança que es gravarà un disc en directe del concert de divendres. Sicus Carbonell, músic i cantant de Sabor de Gràcia, explica que “la rumba catalana té 70 anys de vida i és un fet diferencial de les altres músiques. Es crea a Barcelona i només la fem aquí”. Per això, estan treballant per convertir El Molino en el museu de la rumba catalana i recuperar el Paral·lel. De fet, assegura que ja s’han reunit amb l’Ajuntament de Barcelona i “ens hem entès des del primer moment molt bé amb Collboni i el seu equip, són molt rumberos“.

L’esdeveniment vol promoure la candidatura a la Unesco, incidint en la importància cultural i musical del gènere. La plataforma espera que aquest acte sigui “un pas endavant” cap a la preservació i difusió d’aquest gènere musical tan barceloní, considerat una “tradició única” que ha enriquit “no només la regió”, sinó  també “la música de tot el món”.