José López és un dels veterans a la parròquia de Santa Anna. N’és usuari des del mes de febrer de l’any passat, poques setmanes després que la religiosa Viqui Molins decidís obrir les portes de l’església les 24 hores del dia en plena onada de fred. Des de llavors aquest espai és un punt de trobada de les persones sense sostre, les primeres setmanes amb llits per passar-hi la nit, ara només amb atenció de vuit del matí a vuit del vespre.

Però més enllà d’esperar els entrepans que alguns establiments de la ciutat cedeixen als voluntaris o venir a resguardar-se de la intempèrie, Santa Anna també ha servit a López per replantejar el futur. Ell és l’impulsor de Cercant Futur, que vol agrupar alguns dels sensesostre que es troben a l’església per oferir-se com a mà d’obra a empreses de manipulats, per fer sobres, caixes o el que faci falta.

La festa de presentació, amb concert i pica-pica inclòs, ja té data en el calendari, el 28 de febrer, i durant els propers dies volen registrar l’associació en forma de cooperativa. Ara busquen col·laboradors voluntaris que els puguin ajudar a tirar endavant el projecte: un advocat, un gestor, un informàtic i un psicòleg.

Mentrestant a la parròquia de Santa Anna segueixen treballant Viqui Molins, els capellans Peio Sánchez i Xavier Morlans, i els 150 voluntaris organitzats en tres torns que s’encarreguen de gestionar l’espai. Des que van posar en marxa l’hospital de campanya, el 17 de gener del 2017, per aquí calculen que hi han passat més de 5.000 persones.

Segons explica Morlans, el proper pas és impulsar una xarxa d’esglésies amb espais per a sensesostre en ciutats d’arreu del món, començant per Bogotà, Nova York i Buenos Aires. També hi ajudarà el fundador de Missatgers per la Pau, el pare Ángel, que a l’Estat espanyol ha liderat el moviment d’esglésies obertes als qui no tenen casa.

Viqui Molins: “No hi ha prou albergs” 

En una entrevista al programa ‘Bàsics’, de betevé, Viqui Molins ha afegit que encara “hi ha molts sensesostre” a Barcelona i no hi ha prou albergs per a tots. Molins ha explicat que en alguns casos els sensellar es troben en una situació molt precària, amb molt poca salut i no se’ls pot exigir res, simplement se’ls pot acollir. La monja teresiana també ha remarcat que és millor que els sensesostre es concentrin en determinats espais cèntrics per tal que no siguin invisibles als ulls de la societat. Molins també ha explicat que tot i que reben ajudes com les del Banc dels Aliments, sempre en calen més.