L’autotest, que comercialitza la farmacèutica Mylan, es fa a partir d’una gota de sang i permet detectar en un quart d’hora les infeccions que s’han produït, com a mínim, tres mesos abans de fer la prova. Si el resultat és positiu es recomana anar al metge i es destaca, sobretot, la importància de la prevenció -l’ús del preservatiu- en les relacions sexuals.

Actualment ja existeixen altres opcions per fer-se la prova del VIH en una trentena de farmàcies de la ciutat –per 10 euros-, en alguns centres de salut com els CAP de Manso i Drassanes i i també en ONG i entitats especialitzades, de forma gratuïta. El gran canvi que suposa aquest test és que es pot comprar sense recepta, de manera completament anònima, i es pot fer en la intimitat de casa.

Guillermo Bagaria, responsable d’Atenció Farmacèutica del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, considera que el test serà un èxit si permet fer aflorar patologia no diagnosticada -de manera que més persones que tenen el dubte es facin la prova- però remarca que són essencials l’acompanyament sanitari i el coneixement del context.

Una lectura similar en fan organitzacions com BCN Checkpoint, des d’on diagnostiquen el 60 % del casos de Barcelona. El director del centre, Ferran Pujol, assenyala que és important no oblidar que “el VIH és una infecció que en el moment del diagnòstic té un impacte brutal per a les persones afectades” i, per això, també cal un suport psicològic.

Pujol també posa en relleu un aspecte que, fins ara, no es posava en dubte: el fet que la prova es faci de forma voluntària. Per això considera que la liberalització podria comportar coaccions. I qüestiona, alhora, l’interès econòmic de les farmacèutiques que hi ha al darrere del test, que ja es comercialitza en altres països com França o el Regne Unit.