El cap de Seguretat de TMB, Ricardo Ortega, repta els grafiters que aquest cap de setmana van aturar un metro per pintar-lo que si tenen res a denunciar que “es treguin les màscares que porten, donin la cara públicament” i vagin a la policia. És la seva resposta després que, a través de les xarxes socials, el grup de grafiters han criticat que van ser ells els qui van rebre agressions d’alguns dels passatgers que anaven al tren que van aturar per pintar. Fins i tot mostren una fotografia en què asseguren que va ser la dona embarassada la que els va agredir i no al revés.

 

Instagram grafiters metro

En una entrevista al ‘bàsics‘, Ortega ha remarcat que cal prendre consciència “de la gravetat del problema i l’impacte que té” l’actuació dels grafiters. Demana que s’apliqui el Codi penal per tal de jutjar aquests actes com a delictes perquè “no són cap expressió d’art i no són actes incívics perquè tenen una gravetat i un abast que estan molt més enllà”.

El màxim responsable de la seguretat al metro aplaudeix una sentència recent que considera els fets com a danys, i remarca que això “és molt important perquè mantenir que és un deslluïment suposa que amb una simple neteja queda reposat”. I no és així, perquè, a més dels costos econòmics —diu— també té perjudicis socials i mediambientals. Ortega remarca que també cal tenir en compte “les circumstàncies en les quals es produeix: en contra de la voluntat de les persones, danyant un bé que és d’ús públic i en un servei essencial per a la ciutadania“.

 

Netejar el tren costarà 10.000 euros

La neteja del tren que van pintar els grafiters costarà uns 10.000 euros, segons el responsale de TMB, que ha insistit que “el cost econòmic queda en un segon pla i passa per davant la seguretat del treballadors, els vigilants i els passatgers” del metro.

Comunicar menys per no perjudicar la imatge de Barcelona

El cap de Seguretat també fa autocrítica i reconeix certa permissivitat “en àmbit global” i falta de transparència de l’empresa per comunicar els problemes que s’estaven generant. Explica que fins ara han preferit “comunicar menys” per evitar perjudicar la imatge de la ciutat però que “arriba un moment en què cal explicar quin és el problema perquè afecta directament el ciutadà”.

Remarca que, tot i que s’estan invertint més recursos, la solució al problema no és contractar més vigilants i que el que cal és “treballar amb proporcionalitat i eficiència”. Davant la situació actual, TMB ha donat als vigilants pautes d’autoprotecció, de les quals la principal recomanació és que davant l’actuació en grup dels grafiters evitin encarar-s’hi i truquin a la policia.

“Funcionen millor que l’Erasmus”

Ortega destaca que la mobilitat dels grafiters per diferents països “és una realitat que compartim tots els operadors”. Anecdòticament apunta que el funcionament és millor que el del programa d’intercanvi d’estudiants europeu Erasmus.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista completa amb Ricardo Ortega” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/ricardo-ortega-cap-seguretat-metro-tmb/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]