L’autobús 97 (que enllaça el passeig de Fabra i Puig amb Vallbona) és una de les tres línies que, a partir d’aquest dilluns, es reforcen per millorar la freqüència de pas. És una bona notícia per als veïns de Vallbona (a la Zona Nord de Nou Barris), que ja han pogut comprovar que el bus no passa cada mitja hora com fins ara, sinó cada 15 minuts. La incorporació d’un segon vehicle des de les 6.30 h fins a les 20 h (en dies feiners) ha permès aquesta millora. També s’han reforçat les línies 13 (entre el parc de Montjuïc i el Mercat de Sant Antoni) i 91 (que connecta el carrer de Manso amb la Bordeta).

Vallbona, un barri mal comunicat

En el cas de la línia 97, el segon vehicle es posa en marxa una hora més tard que el primer i acaba dues hores abans. Aquest reforç ha permès augmentar la freqüència de pas i reduir el temps d’espera a les parades. “M’he assabentat que hi ha un segon vehicle” diu Matilde Asensio, veïna el barri, i “amb aquest quart d’hora que hem aconseguit ens va més bé”. Una altra veïna, Carme Rabasseda, afegeix que “cada quart d’hora és fantàstic” perquè fins ara, “si no l’agafàvem, havíem d’esperar mitja hora”. Pel que fa als festius, continuarà circulant només un vehicle i, per tant, es mantindran els mateixos horaris i temps d’espera.

Per als veïns de Vallbona, els autobusos són una connexió fonamental ja que és un dels pocs barris de Barcelona que no disposa de cap parada de metro. Les autopistes i les vies de tren separen el barri de la resta de la ciutat. Gràcies als autobusos, Vallbona es comunica amb més rapidesa en transport públic amb el metro i la Renfe.

Autobusos de proximitat

Pel que fa a les altres dues línies de bus, també milloren la freqüència de pas un 50 %. Tant el bus 91 com el 13 redueixen el temps d’espera a la parada de 45 a 22 minuts. Cal tenir en compte que les tres línies donen un servei de proximitat als barris. En el cas de la línia 13, uneix espais de gran afluència veïnal com són el centre mèdic de Manso, el Mercat de Sant Antoni i diversos centres educatius i tot l’àmbit del parc de Montjuïc. Pel que fa a la 91, apropa la Bordeta de manera directa també amb el CUAP de Manso i el Mercat de Sant Antoni.

L’augment de freqüències de les tres línies de bus ha estat possible gràcies a la incorporació de 66 nous autobusos que s’està duent a terme amb motiu de la implantació de la darrera fase de la nova xarxa de bus. Dels nous vehicles, 43 s’han destinat a línies de la nova xarxa de bus o línies convencionals d’alta demanda i 23 més s’incorporen a línies convencionals o de proximitat. Fins ara amb aquests busos s’han creat les línies 136 i 191 i s’han desdoblat la 112 i la 185. A partir d’aquest dilluns es reforcen la 13, la 91 i la 97 i més endavant també permetran posar en servei els nous busos de barri 133 i 135.