L’allau de robatoris en locals comercials de Sant Antoni no s’atura. Els botiguers denuncien aquesta onada de delictes des de fa setmanes i de moment no hi ha solució. Els Mossos han detingut recentment 13 persones relacionades amb aquestes accions, però els comerciants asseguren que “després de tres dies de treva”, els robatoris han tornat “de forma molt intensa”. En les últimes sis nits, inclòs el cap de setmana llarg de Sant Joan, n’han comptat almenys 13. I ja són més de 80 els robatoris o intents de robatoris (en uns 60 locals) dels quals tenen constància des que van començar a fer-ne recompte, a finals de l’any passat.

Una de les últimes víctimes ha estat una cafeteria del carrer de Calàbria. Les imatges de les càmeres de seguretat del local, a les quals ha tingut accés el ‘bàsics’, mostren el “modus operandi” habitual dels lladres a la zona: esbotzen la persiana, en aquest cas sense ajuda de cap eina, i en poc més de dos minuts buiden la caixa enregistradora. La mateixa escena s’havia produït al local veí, un forn de pa, la setmana passada. I no una vegada, sinó dues en només 24 hores. Aquesta és una prova de l’acarnissament dels lladres amb aquesta zona.

La propietària del local, Dolors Gálvez, reconeix que “qui s’imaginava que hi entrarien dos dies seguits?”, tot i haver reparat la persiana després del primer robatori, dijous a la nit. Segons la Dolors, al barri hi ha una manca de presència policial, una denúncia que repeteixen molts dels comerciants afectats. Des del grup que s’ha organitzat a través de WhatsApp, Isabel Blanco assegura que ells ja han fet gairebé tot el que estava al seu abast. La gran preocupació ara és el període de vacances imminent. Per això, de cara a l’estiu s’estan coordinant per muntar “brigades” que als matins recorrin els carrers del barri i detectin comerços on hagin entrat els lladres, per poder avisar-ne els propietaris que siguin fora de Barcelona.

La Guàrdia Urbana deté un presumpte lladre aquest dimecres de matinada

Agents de la Guàrdia Urbana han detingut un home aquest dimecres de matinada acusat d’un delicte de robatori lleu. Tal com ha explicat el cos policial barceloní a través de Twitter, i ha confirmat posteriorment a betevé, el suposat autor del robatori ha entrat a un local del carrer de Sepúlveda pocs minuts després de la una de la matinada. El propietari de l’establiment ha sorprès el presumpte lladre després que en forcés la caixa enregistradora i se n’endugués els diners i l’ha perseguit pel carrer. Finalment, la Guàrdia Urbana ha aconseguit aturar-lo.

“Si paguem impostos és perquè la policia faci la seva feina”

El president de Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca, ha reconegut que la problemàtica dels robatoris “preocupa moltíssim” els botiguers. Ho ha explicat en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, en què ha assegurat que “mai he viscut una situació així” i ha reclamat solucions a les administracions. De fet, els comerciants es reuniran aquest dimecres amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona per abordar la solució i exigir-los respostes. “Si paguem impostos és perquè la policia faci la seva feina”, ha sentenciat el comerciant.

D’altra banda, Gasca ha assenyalat que els robatoris es produeixen de matinada, sobretot a la zona d’obres de la superilla de Sant Antoni. Més enllà d’això, el president de Sant Antoni Comerç ha apuntat una altra hipòtesi que podria explicar els robatoris, i que està relacionada amb la proximitat del barri al Raval. Segons Gasca, podria ser que “els lladres robessin a Sant Antoni per després anar a consumir droga al Raval”.