El Hogar de las Niñas

és una ONG que va néixer el 2009 a instàncies de Fran Perelló, un botiguer del Mercat de la Boqueria. En acabar els estudis de fotografia, va dir a la família que marxava a fer de voluntari a l’Índia, quan el que de veritat volia era viure aventures. Però es va trobar amb una realitat, en què les protagonistes eren nenes, que li va canviar les prioritats. Va decidir treballar per donar oportunitats a nenes d’una de les tribus més pobres d’aquest país, oportunitats que passen per la formació. Així, afirma, es poden combatre les desigualtats que pateixen i els matrimonis prematurs. Qui estigui interessat en saber més d’aquesta associació trobarà informació al web elhogardelasninas.org.

De la Boqueria a l’Índia

En Fran Perelló és la quarta generació de la mateixa família

que té parada al Mercat de la Boqueria. Quan tenia 23 anys i abans de treballar en el negoci familiar, va marxar a l’Índia a fer de voluntari. Dels sis mesos inicials se’n va quedar nou i no sospitava que aquell viatge el canviaria per sempre.

Recorda que “la idea era fer un viatge d’oci, fer fotografies, i d’aventura, i al final va acabar, doncs, coneixent aquest projecte, que em van recomanar que anés a fer fotos, i em vaig trobar amb un monjo hindú molt apartat de la ciutat de Calcuta on érem, que s’estava fent càrrec d’unes 63 nenes”.

Experiència colpidora

Per en Fran, que llavors tenia 23 anys, topar-se amb la realitat d’aquestes nenes va ser dur. Va decidir fer alguna cosa per canviar aquesta situació i va començar pel més urgent, millorar-ne la sanitat i l’alimentació. “Aquell primer any tenia uns calés estalviats i els vaig invertir en aquell projecte, basat en l’alimentació i sanitat, una mica de sanitat perquè estaven totes amb infeccions molt greus”.

Creació d’El Hogar de las Niñas

Quan va tornar a Barcelona, estava convençut a fer alguna cosa per millorar les condicions de vida d’aquestes nenes. Va comptar amb el suport de familiars i amics, com en Guzmán Lago, i així va néixer ara fa 10 anys El Hogar de las Niñas.

En l’actualitat, l’ONG atén 283 nenes que reben allotjament, menjar i formació. El març passat les 12 nenes que es van examinar per accedir a la universitat van superar les proves amb distinció. “Les notes més altes les tenen les nostres nenes, parlem de nenes que mai no havien estudiat, que la seva llengua natal és el santal, no el bengalí, i que s’han examinat en bengalí”.

En Fran viatja cada any a l’Índia per assegurar-se que el projecte vetlla perquè aquestes nenes puguin decidir el seu futur i posar fi al matrimoni infantil.