Només quatre dies després que el Departament de Salut difongués un document amb recomanacions per evitar la transmissió del coronavirus a residències de gent gran, hi ha algunes que ja treballen en escenaris futurs en què les mesures siguin més restrictives i de compliment obligatori. L’exemple de Madrid, on aquest dilluns la comunitat ha decidit limitar les visites a aquests centres a les “estrictament necessàries”, ha encès les alarmes.
“Dependrà de la situació de la sanitat pública aquí i de les urgències, però sí que preveiem escenaris més complicats”, reconeix Ricard Buitrago, director de la residència Amavir Diagonal. Aquest centre privat del Poblenou forma part d’un grup amb residències arreu de l’estat, també a Madrid. “Ja ens han fet arribar protocols per a un possible confinament o també d’actuació en cas de detectar un cas de covid-19″, assegura Buitrago.
Funcionament atípic
Mentrestant, a més d’aplicar les recomanacions dictades per la Generalitat, han començat a adoptar altres mesures extraordinàries. Per exemple, des d’aquesta setmana es procura que els residents facin vida només a la seva planta, “per poder delimitar millor els possibles afectats en cas de trobar un positiu”. Això ha comportat que activitats comunes com la teràpia ocupacional o la fisioteràpia es facin directament en cada planta i s’hagin deixat d’utilitzar el gimnàs o altres sales.
També es recomana als residents que habitualment surten del centre a passejar que ara no ho facin. “Els costa acceptar-ho”, explica Buitrago, “i són el metge o la coordinadora d’infermeria els que han de fer-los entendre que és una mesura temporal”. La suspensió d’activitats realitzades per personal provinent de l’exterior de la residència o la creació d’un circuit únic d’entrada i sortida per als proveïdors són altres de les mesures que s’hi estan aplicant.