Les 200 entitats convocants de la manifestació d’aquest dimecres a la plaça de Catalunya contra la guerra a Ucraïna recuperen el lema “No a la guerra”, que va omplir els carrer l’any 2003 contra la invasió d’Iraq. Un clam que consideren vigent per reivindicar la resolució a través del diàleg dels conflictes geopolítics: “És un eslògan clar i que dona a entendre que necessitem altres formes de resoldre els conflictes que no passin per l’alçament armat”, ha explicat Joana Bregolat, una de les portaveus de la Plataforma Aturem la Guerra, hereva de la creada l’any 2003, i membre de Fridays for Future Barcelona. “No és un eslògan naïf, sinó que el que és naïf és creure que un conflicte armat s’acaba enviant armament“, ha afegit Bregolat en una entrevista al programa ‘bàsics’.
Pere Ortega, un dels promotors de la plataforma originària, ha reivindicat el caràcter pacifista de la mobilització prevista per dimecres: “Jo crec en la via diplomàtica, en les sancions econòmiques i en exigir un alto al foc que permeti negociar“. Per a ell, el crit de “No a la guerra!” segueix sent vigent perquè visibilitza el rebuig cap a “la pitjor perversió humana”.
“Ser equidistant en una qüestió com aquesta és barbàrie”
Bregolat ha defensat que l’equidistància en aquest conflicte és posicionar-se a favor de l’escalada militar: “Creure que el finançament d’armament, com farà l’Estat espanyol, és una bona via és no estar a favor de que hi hagi pau”, ha dit la portaveu de la manifestació, que considera que “ser equidistant en una qüestió com aquesta és barbàrie”. “Ens hem de mobilitzar, és difícil aturar un personatge com Putin, però hem de mostrar el nostre rebuig que les guerres solucionen conflictes”, ha afegit Ortega. Ambdós coincideixen que “l’ocasió mereix que la plaça de Catalunya estigui plena” i demanen no deixar-se endur per la sensació d’impotència.