borrasca nelson barcelona
Foto: Robby Geebelen @R_Geeb

Aquest dimarts, 26 de març, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha posat nom a catorzena borrasca de gran impacte de la temporada. Es tracta de la borrasca Nelson, que escombrarà la península Ibèrica deixant grans quantitat de precipitació a l’oest i a la meitat sud de la península, però els seus efectes a Catalunya i en especial a Barcelona seran en forma de vent i fort onatge.

Bona regada, però sense continuïtat almenys els tres pròxims dies

Durant les últimes hores s’ha anat configurant la borrasca Nelson situada al sud-oest d’Irlanda, una potent borrasca amb un centre de 980 hPa, que serà la responsable del temps canviant que tindrem aquests propers dies de Setmana Santa.

De moment, però, el front fred que ens ha travessat durant la nit i matinada d’aquest dimarts, 26 de març, ha deixat unes precipitacions molt benvingudes i profitoses a tot Catalunya i també a Barcelona. Podríem dir que ha estat un episodi de pluja general, però no gaire generós, ja que en general les precipitacions a tot el país han vorejat els 10 i 20 litres per metre quadrat, tot i que alguns punts del Prepirineu, de la Costa Daurada i del Maresme han fregat els 40 litres.

La pluja a Barcelona ha deixat registres entre els 20 i 25 litres per metre quadrat. Fins i tot, algunes estacions meteorològiques a tocar de Collserola, com seria el cas de l’estació del Tibidabo, han recollit fins a 31 litres per metre quadrat. També, el barri de Sant Andreu s’ha acostat a la marca dels 30 litres per metre quadrat. Una precipitació continuada entre quarts de cinc de la matinada i les vuit del matí d’aquest dimarts ha fet saó i ha deixat un ambient renovat.

Aquestes precipitacions, però, no tindran continuïtat durant almenys els tres pròxims dies a la regió metropolitana. No obstant, seran probables alguns ruixats dispersos i més aviat febles de cara a aquest dimecres, 27 de març, però les clarianes començaran a guanyar terreny.

Si res no canvia, haurem d’esperar a diumenge per tornar a veure ploure amb alegria, quan tot fa pensar que arribarà una nova pertorbació.

Fortes ventades, mar alterada i alguns ruixats esporàdics a Barcelona

La profunda i extensa borrasca Nelson afavorirà que s’injectin vents de component sud i sud-oest de manera que esperem una pujada transitòria de la temperatura, així com una forta garbinada a tot el litoral.

La jornada de dimecres, 27 de març, començarà amb més ullades de sol que els últims dies. Malgrat tot, la borrasca Nelson ens seguirà enviant fronts atlàntics que deixaran el cel a estones entelat i enteranyinat a la regió metropolitana. No es descarten algunes gotellades o ruixats molt aïllats, durant la segona part del dia, al nord de la regió. Fareu bé de no deixar roba estesa la nit de dimecres a dijous.

Quins seran els efectes a la resta de Catalunya?

A la resta de Catalunya també esperem un dimecres marcat per l’enfortiment del vent de garbí a tot el litoral. Està activat l’avís per estat de la mar des del delta de l’Ebre fins a l’Empordà amb onades de més de dos metres i mig. Hi haurà un fort onatge a tota la costa amb maregassa i mar de fons, per tant caldrà ser prudents i no serà recomanable acostar-se a roques i espigons.

Per a aquest dimecres, 27 de març, també està activat l’avís per vent, a la comarca de la Selva i al Maresme, on serà fàcil que alguna ràfega de vent superi els 70 km/h, sobretot a partir del migdia. També seran molt notables les ventades als cims del Pirineu i del Prepirineu, així com del Montseny. Amb tot, veurem més clarianes i alguns ruixats a les comarques de Lleida i a l’interior de Tarragona, així com en sectors del Pirineu. L’ambient de mica en mica recuperarà l’olor de primavera.