La pèrdua de sorra a les platges de Barcelona pels temporals no és un fet aïllat i l‘erosió del litoral dels darrers anys és evident. Fins ara, la solució principal ha estat laportació de sorra des de l’exterior, però els experts creuen que, a la llarga, caldrà fer un pas més i repensar l’ús de les platges. Jorge Guillén, investigador de Ciències del Mar del CSIC, assegura: “De cara al futur, mantenir-les com les tenim ara, segurament no serà possible”. Creu que hi ha trams on caldrà estudiar una possible transformació: “Que no siguin platges, sinó espais per gaudir”.

Guillén explica que, amb els temporals, les platges que més ho noten són les més petites i que l’aportació de sorra és més adient per a aquelles més amples, com, per exemple, la del Bogatell. Assegura, a més, que per poder pal·liar els efectes dels temporals dels darrers anys seria necessària una gran aportació de sorra, semblant a la que es va fer el 2010. Pel que fa a les mesures que s’han pres en espigons com el de la platja de Sant Sebastià, creu que encara és d’hora per valorar si funciona.

Pèrdues d’entre un 15 % i un 30 % de sorra pel temporal Nelson

L’últim temporal que ha afectat de ple les platges de la ciutat ha estat el temporal Nelson. L’Ajuntament de Barcelona ha xifrat entre un 15 i un 30 % la pèrdua de sorra. Es tracta d’un balanç provisional perquè s’espera que d’aquí a dues setmanes es pugui recuperar part de la sorra perduda i serà llavors quan se’n farà el balanç definitiu.

Nelson va arribar pel sud

Jorge Guillén explica que el Nelson ha fet mal, no tant per la potència, sinó perquè hi han coincidit una suma de factors. A banda que feia mesos que no rebíem cap temporal i que la pressió atmosfèrica era baixa, cosa que va facilitar que el nivell del mar augmentés, el Nelson va arribar per on no és habitual, pel sud. Les platges de Barcelona estan més acostumades a les llevantades i als temporals de gregal i, de fet, els espigons del nostre litoral s’orienten tots cap a l’est.