Els altaveus al carrer proliferen per escoltar música en grup en botellades, fer exercici o fins i tot treballar de repartidor sense arriscar-se a ser multat. La normativa ho prohibeix tant al carrer com al transport públic, però encara és habitual l’ús d’aparells de música sense auriculars.

A la parada de metro de Glòries, una jove reconeix que en ocasions ha utilitzat un altaveu amb els amics al transport públic abans de sortir de festa: “Si anem de camí a una discoteca ens anem preparant i posem música, però si a algú li molesta l’abaixem”, accepta. D’altres també accepten que han estat amb grups on s’ha fet sonar un altaveu al metro o al tren.

Una de cada quatre queixes als Ferrocarrils

Als Ferrocarrils de la Generalitat, una de cada quatre queixes que rep l’empresa a través de la seva aplicació, que permet fer denúncies sobre civisme, és per notificar que hi ha usuaris que escolten la música massa alta. Carles Cots, cap de Producció d’Estacions dels FGC, explica que quan es detecta la conducta, primer s’adverteix els infractors, que en la majoria de casos rectifiquen: “L’experiència ens diu que, un cop advertit de la conducta, no cal fer res més, i només posem denúncies administratives en moments molt puntuals”. La multa pot arribar als 6.000 €.

Tant Ferrocarrils de la Generalitat com Transports Metropolitans de Barcelona tenen campanyes de civisme actives que es focalitzen en l’ús d’altaveus.

Els reglaments que regulen els viatges amb tren no permeten l’ús d’altaveus. D’una banda, la Llei ferroviària d’àmbit estatal, aprovada el 2006, prohibeix “fer accions que, per la seva naturalesa, puguin pertorbar els usuaris o alterar l’ordre públic“, mentre que el reglament dels FGC és més explícit i prohibeix “fer servir equips electrònics de so sense auriculars o amb auriculars, però amb un volum tan alt que molesti la resta de passatge”. La normativa de TMB no s’hi refereix directament.

Música al carrer, per fer exercici o treballar sense ser multat

Al carrer, és habitual escoltar música amb altaveus en botellades o per amenitzar la prèvia d’una festa en un local. Però l’ús que se’n fa va més enllà, tot i que l’Ordenança del medi ambient de Barcelona prohibeixi “pertorbar el descans i la tranquil·litat” mitjançant “aparells musicals” amb el risc d’exposar-se a una multa de fins a 3.000 €.

Els repartidors a domicili que es mouen en bicicleta o patinet n’utilitzen sovint “per distreure’s i evitar multes”, expliquen dos “riders” que esperen la comanda a l’entorn de l’estació de Sants. Com que no poden circular amb auriculars, es posen la música a l’altaveu. També sona el ritme en un espai d’entrenament amb barres a tocar de la plaça de les Glòries, on els usuaris posen música amb altaveus: “A vegades es mesclen diverses músiques, però és una manera d’animar l’estona d’esport”, diu un dels usuaris.